Featured

 
 

Recent Posts

  • Panggilan ‘sis’ dan ‘awak’ kurang profesional?

    Saya ada terbaca berkenaan tentang isu panggilan profesional yang viral di media sosial. Ia adalah mengenai perdebatan berkenaan panggilan ganti nama yang digunakan ketika berinteraksi dalam perniagaan.
    Kita hidup didalam dunia serba moden. Urusan adalah melalui whatapps, email dan media sosial.

    Interaksi dengan pelanggan adalah penting. Ada yang menyatakan bahawa jangan guna perkataan ‘sis’, ‘bro’ atau ‘awak’ ketika berinteraksi dengan pelanggan kurang profesional. Ada pula yang tak setuju. Relaks.. jangan gaduh-gaduh. Saya ingin memberi pandangan saya berkenaan isu ini.

    Beberapa faktor perlu diambil kira sebelum kita putuskan apakah panggilan yang sesuai ketika berurusan.

    RASMI

    Jika urusan rasmi seeloknya gunalah terma rasmi seperti Encik, Puan, Dato’, Tuan dan sebagainya. Sebagai contoh jika anda berurusan dengan syarikat korporat atau jabatan kerajaan melalui email atau whatapps, cuba lah guna terma rasmi diatas. Syarikat saya berurusan sepenuhnya dengan syarikat korporat dan jabatan kerajaan. Tidak sekali-kali saya pernah menggunakan perkataan ‘awak’, ‘bro’, ‘aku’ atau ‘kamu’. Jika dia ada gelaran Dr, team saya pasti akan menggunakan gelaran tersebut.

    Saya pernah berurusan dengan calon yang berminat untuk bekerja dengan saya. Bila saya atau pembantu mula berurusan dengan mereka melalui whatapps, mereka menggunakan perkataan ‘awak’ dan ada yang panggil saya ‘bro’.
    Kisah benar ye.. ada calon panggil saya ‘bro’ dan ‘awak’. Saya bakal majikan dia.

    Saya tidak boleh bayangkan jika dia berurusan dengan pelanggan saya daripada golongan atasan di sektor awam dan swasta.  Kemusnahan imej pada syarikat saya jika dia mula memanggil seorang ketua jabatan sebagai ‘awak’!

     

    TIDAK RASMI

    Ini adalah untuk urusan tidak rasmi. Ini selalunya berlaku jika anda terlibat didalam urusan perniagaan untuk menjual kepada orang perseorangan.

    Jika pelanggan sudah mula membahasakan diri beliau sebagai ‘kakak’, ‘sis’ atau ‘abang’, berkemungkinan dia lebih selesa anda berinteraksi secara sedemikian. Jika kita terus menerus memanggil dia ‘Puan’ atau ‘Encik’, mungkin dia akan kurang selesa.

    Kesimpulannya, anda perlu buat konsep ‘mirroring’ atau cermin. Cuba untuk menjadi seperti (blend in) dan sesuaikan diri dengan gaya pelanggan.

    Saya mempunyai ramai pelanggan dan mula menjadi kawan. Pada permulaan saya memanggil mereka puan atau encik tetapi situasi berubah.  Perhubungan mula rapat dan beberapa kali membuat program, mereka mula membahasakan diri sebagai ‘akak’ atau ‘abang’.  Saya pun mulalah memanggil mereka dengan gelaran tersebut.

    Jika ingin selamat, mulakan perbualan dengan memanggil mereka gelaran tinggi dahulu. Kita perlu sesuaikan diri.

    Saya amat sibuk dengan urusan mengendalikan latihan diseluruh negara dan Singapura.

     

    Thank you very much for the Institute for Medical Research for the trust for me to conduct Rebranding Course. They are experts in multiple medical fields but yet so humble . Im blessed.

    3

    Lihatkan gelaran mereka. Saya je yang tiada gelaran. Saya sentiasa panggil mereka gelaran Dr atau Dato. Respect.

    1

    2

    12

     

    Kursus selama 3 hari 2 malam telah dibuat di Port Dickson. Sungguh bertuah  mendapat pemandangan yang cantik seperti ini ketika didalam bilik tidur dan seminar!

     

    1

    Sejurus selesai di Port Dickson, saya ke Sik, Kedah.

    Kursus Hospitaliti untuk Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA)

    1

    Puas menikmati bayu laut di Port Dickson, saya mula menikmati kesejukan kawasan kampung di Sik. Tenangnya…

    YouTube Preview Image

    Terima kasih terhadap maklumbalas yang amat positif.

    1

    Next stop. Singapore.  Rebranding Customer Service Project. Such an important project for CuteCarry Sdn Bhd (semua job important tapi ni lite2 CuteCarry goes international!)

    Jika di Singapura, jangan lupa singgah di Agrobazaar Singapore di Sultan Gate, berdekatan dengan kawasan Malay Heritage.

    1
    3

    2

    1

    Of course.. I can’t help myself when I am in Singapore. Murtabak Zam Zam.

    1

    Selatan ke Pantai Timur. CuteCarry bergegas ke Kuantan untuk seminar Komunikasi dan Keterampilan untuk Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan.

    23

    Terima kasih diatas maklumbalas yang amat positif.

    5-kuantan

    Wahh..tak sangka ada juga followers saya di Kuantan yg kenal saya kan. Waktu berjogging di Tasik Indera Mahkota ada followers yg tegur-tegur tapi sorry I cuma sempat senyum dan tak berhenti untuk selfie dan berbual sebab badan dan muka berpeluh jantan (walaupun wangi kut sebab sembur perfume before jogging) dan I nak cepat habis jogging. Masa terhad tadi. Bukan sombong tau …

    Saya ingin stay di Kuantan tetapi tugasan lain yang menunggu.

    4-dbkl

    Tugasan selepas Kuantan ialah di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk Kursus Peningkatan Kualiti dan Pengurusan Pelanggan untuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    Klik video untuk testimoni kursus.

    1

    Yeay… markah penuh.

     

    Selesai sahaja bersama DBKL saya terus ke Kuala Terengganu.

    Memandu seorang diri dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu. Letih? Semestinya tetapi saya amat menyukai kerja saya.

     

     

    1

     

     

     

    1

    Gen Management at the Workplace. One of my latest offerings formy clients. Participants from all over Terengganu.
    Thank you very much orang Terengganu. Special thanks to Universiti Zainal Abidin (UNISZA).

    Seminar Gen Management ini adalah berkenaan bagaimana untuk mengawasi perbezaan Generasi di dalam pejabat. Kita ada Gen Y, Gen X, Baby Boomers dan akan muncul Gen Z.

    Kursus dibuat di Sumai Hotel & Apartment dan tidak jauh dari lokasi seterusnya iaitu Primula Beach Hotel.

    1

    Bercakap berkenaan Primla Beach Hotel, saya amat suka nasi dagangnya.

    1

    So much fun with beautiful & handsome participants from CIDB Terengganu.
    Thank you very much to En Aniss, Pengarah CIDB Terengganu for your trust.

    Kursus 3 hari 2 malam
    Pemantapan Imej Profesional CIDB bersama CuteCarry.

    1

    Great positive feedback.

    YouTube Preview Image

    Testimoni daripada En Annis bin Othman, Pengarah CIDB Terengganu.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
  • Berkorban di Cambodia dan Sri Lanka?

    1

    Selamat Menyambut Aidiladha. Tahun ini saya tidak menyambut hari raya korban di luar negara seperti kebiasaan.

    I can’t be in Cambodia this year but I did something, just a small contribution to the community. If you want to contribute to Malay Cham community in Cambodia, please contact +855 70 902 910 ( Salim).

    Pada tahun lepas saya berhari raya di Siam Reap. Keramahan dan sifat baik masyarakat Melayu Champa saya akan ingat sehingga akhir hayat.
    ..

    2
    Saya benar-benar berkorban tahun ni. Bukan sahaja korban lembu tapi percutian!
    Tahun ini beraya di kampung sahaja. Perancangan adalah untuk menyambut Aidiladha di Sri Lanka tetapi terpaksa dilupakan disebabkan oleh komitmen kerja.
    Kita hanya merancang tetapi Tuhan yang menentukan.
    Sedikit frust tapi takpelah.  Mungkin ada hikmah disebaliknya. Mungkin projek-projek  ini akan membawa kepada peluang lebih besar untuk syarikat saya yang kecil ini.
    ..
    -Ramai yang tanya kenapa selalu ke oversea waktu perayaan?
    Jawapannya ialah waktu tu je yang saya ada masa untuk berehat. 3 waktu iaitu Raya Puasa, Raya Haji dan Akhir tahun. So waktu tu lah nak travel ke mana pun tapi tahun ni raya haji pun saya busy.
    ..
    -Ada yang hairan family tak kisah ke waktu raya bagai bercuti?
    My family pun dah tahu dan memahami. My schedule dan waktu kerja bukan macam orang lain. Jika saya pergi waktu bukan cuti perayaan, kerugian adalah kepada syarikat saya.

    Jadual yang sangat pada tahun ini. Tiada langsung waktu rehat diantaranya. Walaubagaimanapun, saya amat gembira kerana ini adalah ‘passion’ saya.

    3

     

    Seminar dua hari Pengurusan Pelanggan bersama CuteCarry untuk Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP).

    Selesai di Sungai Petani, saya bergegas ke Kuala Kedah untuk tugasan seterusnya di Langkawi tetapi ada sedikit ‘masalah’.

    Saya menempah  tiket  melalui jeti Kuala Kedah tetapi feri dibatalkan saat akhir disebabkan oleh faktor cuaca. Sesi akan bermula pada jam 8.30 pagi keesokan harinya.  Saya terpaksa ke Kuala Perlis untuk mengambik feri terawal pada jam 7.00 pagi.

    1

    Feri hanya mengambil masa sekitar sejam untuk sampai ke Langkawi. Tepat pada jam 8.30 pagi saya telah berada di Hotel TH.

    1

    Seminar Komunikasi & Pengurusan bersama CuteCarry untuk FAMA. Peserta daripada FAMA seluruh negara.

    Selesai sahaja sesi di Langkawi saya bergegas ke Port Dickson.

    1

     

    1

    Kumpulan Inovatif Kreatif (KIK) FAMA.
    Thank you very much for your trust in me. (my tired face!)

     

    1

     

     

     

     

    1

    Thank you very much Datin..
    Habis talk terus dapat cek, pantas betul kerja Akauntan hahahaha

    CuteCarry bersama Jabatan Akauntan Negara untuk seminar IMEJ ABC Jom Cantik & Vogue.

    1

    1

    Saya bergegas kembali ke CuteCarry Academy untuk mengendalikan Seminar Super Tailor. Alhamdulillah, syarikat saya yang kedua ini semakin berkembang.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     
  • MERDEKA ke?

     
  • TRAINING PALING STRESS DALAM SEJARAH

    Seorang ahli perniagaan ada mempunyai pelbagai cabaran dalam hidup dan lebih spesifik jika ahli perniagaan tersebut adalah seorang trainer. Saya telah menempuh pengalaman yang saya tidak akan lupakan sepanjang hayat. Saya menerima jemputan untuk mengendalikan kursus diseluruh Malaysia dan kadang kala jadual saya ketat tanpa ada sebarang cuti selama berminggu-minggu. Saya cuba penuhi semua jemputan kerana tidak mahu menghampakan mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan.

    Bekerja tanpa henti memang menjadi kebiasaan saya tetapi jika ada musibah ia kenangan tidak dapat dilupakan.

    Minggu yang amat sibuk kerana saya berada di beberapa negeri dalam beberapa hari.

    Hari Isnin seawal jam 6.45 pagi saya telah berada UTM Jalan Semarak untuk mengendalikan kursus 2 hari bersama warga Fakulti Komputeran Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor untuk kursus Pengurusan Pelanggan. Kelas bermula pada jam 8.30 malam tetapi kebiasaan saya datang ke tempat kursus sekurang-kurang sejam setengah awal.

     

    Terima kasih diucapkan kepada warga UTM Johor yang memilih saya untuk mengendalikan kursus.

     

    SEPANTAS G SHANTI..
    Selesai kendali kursus saya memandu, berhenti sekejap di  R&R Lebuhraya untuk menukar pakaian. Masa amat suntuk! Kereta diletakkan di Putrajaya Sentral, naik tren ke KLIA2 dan berlari sepantas G Shanti ke Gate K16 yang amat jauh. Phewww.. nasib baik sempat naik kapal terbang!

     

     

     

     

    Kepenatan saya berlari memang rasanya membakar kalori berlari seharian!

     

    Kelantan adalah antara negeri yang paling saya suka kerana makanan yang sedap. Hati amat gembira kerana Pihak Berkuasa Kemajuan Kecil Perusahaan Getah (RISDA) menjemput saya untuk mengendalikan kursus IMEJ untuk peserta dari seluruh Malaysia.

    Kursus ini diadakan selama 4 hari 3 malam tetapi saya hanya dapat berada selama sehari. Waktu selebihnya dikendalikan oleh team saya yang bekerja keras. Saya pastikan perbincangan mendalam dengan team saya supaya kehendak pelanggan dapat dipenuhi.

    Saya bersenam supaya saya boleh makan. Pagi-pagi dengan kabus saya berlari di Institut Latihan Pekebun Kecil RISDA di Kuala Krai.

    I mean food..glorious tasty and cheap food. 3 pieces for only RM1.

    Again…Baiknya orang RISDA Kelate ni.. Saya baru je cakap sy suka makan kuih terus depa pi beli kuih untuk saya. Saya tahu disebelah kiri lompat tikam kan tapi yg kanan warna kuning tu apa? Rasa nya daripada ubi kayu dan makan dengan air gula/manisan.

    Again.. can you imagine the amount of food I consumed?

    Terima kasih semua.

    Maklumbalas positif yang diterima.

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

     

    Tonton ketiga-tiga video diatas , terutamanya yang terakhir jika anda rasa down!

     

    Saya kembali ke KL pada malam selepas kursus kerana keesokan harinya saya akan mengendalikan seminar untuk Kolej Profesional MARA, Beranang Selangor. Saya tahu saya hanya ada beberapa jam sahaja untuk rehat dan saya memaksa diri untuk tidur didalam kapal terbang. Akhirnya saya sampai dirumah pada jam 2.00 pagi.
    Badan yang amat penat dan saya bersedia untuk tidur dikatil empuk. Tetapi hasrat terbantut kerana terasa mual. Saya fikirkan mungkin saya makan terlalu banyak tetapi akhirnya termuntah tidak terhenti-henti. Keadaan menjadi lebih buruk kerana saya juga cirit birit. Saya mendapat keracunan makanan!
    Sepanjang malam saya berada didalam tandas. Badan saya menjadi amat lesu dan saya berfikir untuk menghubungi urusetia untuk membatalkan kursus pada keesokan harinya. Walaubagaimanapun, hasrat dibatalkan. Tidak sampai hati saya untuk menyusahkan pelanggan yang telah membuat pelbagai persediaan. Peserta telah dijemput, dewan telah ditempah, makanan akan disediakan dan masa telah diperuntukkan. Ia menjadi satu kesusahan pada perancangan yang telah dibuat berbulan lamanya.

    Keadaan badan masih lemah tetapi saya gagahkan diri untuk memandu ke Beranang. Ia seperti memandu dalam keadaan separuh sedar. Sesampai di bandar ini, saya ada sekitar sejam untuk rehat. Turunkan penyandar kerusi kereta dan tidur selama sejam dalam kereta.
    Saya telah menahan keletihan sepanjang hari. Berdiri selama 7 jam untuk mengendalikan ceramah didalam keadaan selepas muntah dan cirit birit yang teruk bukanlah kenangan paling baik dalam sejarah kerjaya saya. Kadang kala saya menggigil dan badan seperti melayang-layang tetapi cuba untuk tidak tunjukkan kepada peserta yang hadir.

    oh…saya tak salahkan makanan di Kelantan kerana saya makan dimerata tempat sepanjang hari itu, keracunan makanan mungkin di mana-mana.

    Alhadulillah saya telah berjaya mengharunginya. Terima kasih KPM Beranang kerana menggunakan perkhidmatan saya setiap tahun. Kali ini saya bersama pelajar tahun dua dan tiga untuk mengendalikan kursus IMEJ. Kagum bila dapat tahu yang ada diantara pelajar yang hadir telah menjalankan perniagaan yang berjaya. Umur baru sekitar 19-20 tahun tetapi telah mempunyai syarikat sendiri. Teringat ketika saya sebaya mereka, saya masih terkinja-kinja menonton runway show!

    Ini adalah antara pengalaman didalam menjadi trainer. Jika saya bekerja, kemungkinan saya akan ambil MC tetapi bila dah ada business sendiri, kita tiada pilihan.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     
  • Saya buka syarikat baru!

    Alhamdulillah.
    Syarikat Super Tailor telah rasmi nya dibuka.
    Ia adalah hasil gabungan saya, Hafiz @cutecarry dan Awie @awie.manik

    Super Tailor mengkhususkan kepada memberi latihan kepada mereka yg berminat menjadi tukang jahit, latihan keusahawanan dan penjenamaan, jualan pakaian dan jahitan pukal.

    Ini adalah syarikat kedua saya setelah CuteCarry Sdn Bhd.

    Syarikat ini ditubuhkan setelah program-program Super Tailor yang kami buat sebelum ini amat berjaya. Saya amat memilih untuk partnership dengan sesiapa sahaja sebab etika dan tahap kerja saya tidak semua orang boleh ikut. Takut stress nanti. Lol.
    Awie adalah bekas peserta program saya. Beliau menunjukkan tahap peningkatan hidup yang amat tinggi setelah menghadiri program saya pada tahun 2013.

    We put our boxing gloves on and ready to fight. Its gonna be a tough fight but we will manage.

    Kami gunakan konsep saya berniaga, tanpa hutang dan gunakan apa yang ada.

    Kami telah membuka akaun baru dan moga jumlah kecil ini akan menjadi  RM sejuta sikit masa lagi. Work hard!

     

    Kursus kami juga telah diadakan dengan jayanya di Alor Setar dan Seri Kembangan baru-baru ini.

     

    KELAS SUPER TAILOR
    Kami akan berada di Seri Kembangan, Ipoh, Kota Bharu dan Kuala Terengganu.
    .
    Belajar menjahit 3M MENGUKUR, MEMBUAT POLA, MENGIRA. Peserta juga dibimbing dari segi imej diri, perniagaan keusahawanan dan keyakinan diri.
    Kelebihan kursus super tailor dengan Awie Manik dan Hafiz Mustapha ialah
    1. Kekal dalam group super tailor
    2. Ilmu yang diterima tidak terheti
    3. Ulangkaji di page super tailor
    4. Video cara buat pola/ cara jahit/ cara letak pola
    5. Bimbingan untuk jahitan pukal
    6. Bimbingan dan sokongan yang berterusan dalam jahitan & perniagaan
    7. Kelas seterusnya akan mendapat diskaun 15%
    8. Page akan di bantu supaya cepat di kenali
    9. Akan dilatih menjadi tenaga pengajar
    10. Boleh bertanya soalan sepanjang
    11. Diskaun 10% utk setiap barangan Super tailor.

    PERCUMA BUKU SUPER TAILOR BERHARGA RM104
    Super Tailor 7/2016
    3 September 2016 ( Sabtu)
    CuteCarry Academy, Seri Kembangan,

    Super Tailor 8/2016 di Ipoh
    4 September 2016 (Ahad)
    Bilik Seminar SME Corp, Aras 9
    Bangunan Perak Techno Trade Centre, Bandar Meru Jaya, Ipoh

    Super Tailor 9/2016 di Kota Bharu
    29 Oct 2016 (Sabtu)
    Hotel Ridel, Kota Bharu

    Super Tailor 10/2016 di Kuala Terengganu
    30 Oct
    Ibu Pejabat JPJ Kuala Terengganu.

    Pelaburan RM299
    bank in 8007398059 cutecarry CIMB. RM299

    TEMPAT AMAT TERHAD.
    PANTAS BERTINDAK UNTUK UBAH HIDUP ANDA.
    Whatapps 0193290397 dan 0125597261
    Kelas diadakan di seluruh negara. Hubungi kami untuk maklumat lanjut.
    http://www.supertailor.com.my

     

     

     

     
  • Jadi pakar dengan 1 jam sehari

     

    Musim raya tahun ini adalah  musim raya yang agak sibuk pada saya. Sebahagian besar minggu-minggu raya dihabiskan menjelajah Morocco. Sehubungan itu, ada tawaran kursus yang terpaksa saya tolak. Maaf ye….

    Saya memilih Etihad Airways untuk penerbangan pergi dan balik Morocco.
    Seat luas sesuai untuk kaki saya yg panjang bak Kendall Jenner ni.
    Layanan bagus sangat dengan cabin crew yg mesra. Walaubagaimanapun, makanan tak sebanyak seperti lain-lain penerbangan negara-negara  Arab lain seperti  Royal Jordan & Egypt Air.
    Well.. I pun tidur je kan sepanjang penerbangan tak makan pun takpe!

    Berbelas jam dalam kapalterbang …

    Saya mengendalikan kursus untuk Institute of Medical Research (IMR)  selepas sampai Malaysia. Walaupun masih sedikit jet lagged saya tetap mengendalikan memberikan komitmen 100%. Kursus yang dijalankan ialah Train The Trainers (TTT). Saya amat gembira dapat mengendalikan kursus ini kerana saya seorang penceramah dan melahirkan seorang penceramah memang idaman saya.

     

    Punyalah sayang mereka pada saya (hahaha), habis kursus tiga hari dibeli my favourite buah Mempelam kuning yg dibeli di gerai jualan FAMA bawah bilik kursus!

    Sedapnyaaaa …

    Coaching for Performance.
    Institute Of Medical Research with CuteCarry.
    3 days course with energetic participants.
    Thank you very much semua..

    Alhamdulillah. Bacalah komen-komen peserta yg hadir. Tak sia-sia selama tiga hari saya bekerja keras mengendalikan kursus ini. Walaupun masih sedikit jet lagged dan ‘letih berjalan’ sebab baru habis bercuti di tapi kuatkan semangat juga.
    I am grateful…

    Boleh tonton video testimoni

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    Saya bersama usahawan-usahawan 1AZAM anjuran Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) Wilayah Persekutuan untuk mengendalikan kursus IMEJ & From zero to hero. Saya tahu betapa susahnya mula business dari zero. Saya share tips dan pengalaman saya.

    Ada satu rintihan atau faktor yang disuarakan pada saya iaitu

    TIADA MASA .

    Saya tanya kembali satu soalan.

    “Ada masa tak tengok drama pukul 7 atau apa-apa rancangan televisyen?”

    Jika ada masa untuk menonton TV ini bermakna anda memang ada masa untuk buat perniagaan. Jika satu hari meluangkan masa sejam untuk business, insyallah dalam masa sebulan atau lebih singkat akan nampak kesan. Orang yang super berjaya selalunya meluangkan masa 8 jam sehari untuk fokus pada bidang mereka.  Itu adalah yang tertulis didalam buku How To Achieve Your Dreams daripada Damrong Pinkoon.

    Saya mungkin akan cuba untuk menghabiskan masa 8 jam sehari untuk fokus sesuatu.  Saya akan cuba. Jika tidak mampu, saya akan cuba dengan 7 jam, 6 jam, 5 jam atau 2 jam. Baik luangkan masa sesuatu untuk mencapai apa yang diinginkan.

    Masa adalah antara alasan yang diberikan jika kita gagal atau tidak dapat mencapai sesuatu. Jika masalah masa pun kita tidak dapat nak atasi, bagaimana hendak menghadapi masalah lain yang lebih besar?

     

     

    Raya & seminar.

    CuteCarry with Dr Mohd Norowi. Pengarah.
    Seminar CuteCarry bersama Pusat Penyelikan Agro Biodiversiti dan Persekitaran. MARDI.

    Reposition Yourself for Success.

    Thank you very much..

    CuteCarry with Dr Mohd Norowi. Pengarah.
    Seminar CuteCarry bersama Pusat Penyelikan Agro Biodiversiti dan Persekitaran. MARDI.

    Seminar Transformasi Kerjaya bersama CuteCarry

    Yayasan Pembangunan Islam Malaysia (YAPEIM)

    CuteCarry bersama Peserta seminar Puan Umi Kalthom Ahmad ,Ketua Jabatan Penyeliaan & Projek & urusetia Puan Faezah.

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    Saya rasa terlalu banyak tenaga telah dihabiskan untuk mengendalikan program-program selepas bercuti. Sejurus selepas habis kursus di Negeri Sembilan bersama YAPEIM, saya terasa amat penat.

     

    Akhirnya terjadilah sekali lagi kisah tidur di bawah meja. My staff captured this moment. Tersangat penat sampai tak sedar saya tertidur.

    Macam mana nak fokus 8 jam ni?

    Jika tidak dapat fokus 8 jam sehari, cuba fokus sepenuhnya 1 jam sehari. Anda akan jadi pakar dalam masa setahun.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry