Featured

 
 

Recent Posts

  • Deko kafe pejabat kerajaan seperti lokasi kempen Estee Lauder ( Image Class bersama Institute of Diplomacy and Foreign Relation- IDFR)

    Kelebihan mengadakan kursus dimerata tempat ialah CuteCarry dapat merasakan suasana pejabat yang sama tetapi berlainan antara satu sama lain. Kafe Flora di Institute Of Foreign Relations (IDFR) agak berlainan dengan kafe-kafe biasa pejabat kerajaan. Ia penuh dengan bunga (sebab tu namanya FLORA) dan sekali imbas dah macam lokasi untuk kempen Elizabeth Arden pula! Like seriously…and believe me it looks classy.

    It is such a very beautiful setting. Nothing like normal café. It is white and power flowers!

    CuteCarry posing di Kafe Flora sambil mengunyah karipap dan samosa bersama nescafe tarik. Terbaca menu ada juadah asli melayu seperti ubi rebus. Menarik kan? Jika ingin tahu lebih lanjut, apa kat anda melawat IDFR yang terletak di Jalan Wisma Putra, Kuala Lumpur.

    CuteCarry disini bukanlah untuk makan samosa sahaja tetapi mengendalikan kursus IMEJ ABC – Appearance, Behaviour, Communication untuk kakitangan IDFR.

    C for CuteCarry. Salah seorang peserta ialah ibu kepada Miss Malaysia World, Chloe Chen. Guess which one?

    CuteCarry with young officers at IDFR. They are really young and I was like what? I am  like a fossil!

    IDFR juga telah menggunakan khidmat CuteCarry tiga kali berturut-turut.. I think they love me so much. (chewahhhh!!!!!!)

    Jika anda ingin menjemput CuteCarry mengadakan kursus di organisasi anda (sambil berposing di kafe atau ruang pejabat anda), boleh hubungi CuteCarry.

    Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry
     
  • Perempuan berumur tidak sesuai memakai suit? ( How to wear suit from cc INTAN Bukit Kiara)

    Persepsi negatif tentang berpakaian di sektor awam datangnya daripada persekitaran. Ia sebenarnya menutup ruang untuk berubah. Contohnya ialah seseorang yang ingin memakai suit (two piece with pants), tetapi tiba-tiba terlalu takut persepsi orang lain seperti takut diumpat ataupun kerana ‘bos’ pun tak pakai macam tu!!

    Mungkin bos tu jenis yang tidak suka bergaya…tidak bermakna anda perlu ikut gaya dia!!

    Pekeliling Kerajaan membolehkan penjawat awam wanita memakai seluar. Click disini untuk entry CuteCarry berkenaan pekeliling tersebut.

    Penjawat awam tidak kira tua atau muda boleh memakai suit dan ia perlulah sesuai dengan bentuk badan dan etikanya.

    CuteCarry telah memberi satu ‘challenge’ kepada peserta IMEJ CuteCarry untuk kakitangan INTAN Bukit Kiara. Kursus IMAGE ABC (Penampilan, Protokol/Etiket dan Komunikasi) selama tiga hari itu dan pada hari kedua CuteCarry menggalakkan supaya kakitangan wanita memakai suit. Salah satu yang menarik perhatian ialah seorang Ketua Pembantu Tadbir (Cc) yang telah berumur tetapi masih mampu untuk kelihatan anggun memakai suit!

    Simple, clean dan tidak terlalu mencuba untuk kelihatan bergaya (effortless). Luv her style!

    C for CuteCarry. Alhamdulillah.Kursus ini telah mendapat maklumbalas yang amat baik!

    Thank you

    Maklumat lanjut berkenaan kursus bersama  CuteCarry hubungi 0193290397 atau email cutecarry@yahoo.com

    Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

     

     
  • Peserta dari 28 NEGARA hadir Kursus IMEJ bersama CuteCarry (Cc goes international!!)

    28 countries and the only CuteCarry.

    From Egypt to Krygstan to Trinidad Tobago.. all over the WORLD!!

    Terima kasih diucapkan kepada Institute of Diplomacy and Foreign Relations (IDFR)  kerana menjemput CuteCarry untk memberi IMAGE talk kepada 28 buah Negara. Ia adalah pengiktirafan yang amat bermakna kerana CuteCarry GOES INTERNATIONAL!

    Peserta-peserta ini adalah mereka yang menghadiri kursus anjuran IDFR, Wisma Putra.  CuteCarry memang terlalu excited bila mendapat tahu yang akan melatih peserta daripada pelbagai pelusuk dunia. Bukan senang hendak mendapat peluang tersebut dan CuteCarry bersedia dengan slide kerana cara penyampaian berbeza. Walaubagaimanapun, CuteCarry tetap mengekalkan DNA training style CuteCarry iaitu FUN & INFORMATIVE. And they luv it!!!!

    CuteCarry juga memasukkan elemen berkenaan dengan budaya-budaya Malaysia kerana IMEJ bukanlah hanya sekadar Penampilan tetapi kelakuan, protocol dan komunikasi. Apa yang orang Malaysia fikirkan tidak sesuai mungkin menjadi kebiasaan untuk orang-orang luar. Oleh itu, menjadi satu kemestian untuk seseorang perunding imej seperti CuteCarry faham dan pelajari budaya atau cross cultural. CuteCarry belajar melalui pembacaan, berkawan dengan warga luar dan paling berkesan ialah hasil daripada kunjungan CuteCarry ke luar Negara. Jika kita ke Negara orang janganlah hanya sekadar berjalan atau bekerja, cuba fahami budaya mereka dan kita akan lebih hormat menghormati. Sudah banyak Negara yang CuteCarry jejaki, hamper tak ingat berapa dan setiap Negara mempunyai keunikan tersendiri.

    Peserta yang hadir juga agak excited kerana mereka berjumpa dengan seorang perunding imej dari Malaysia. Pelbagai soalan ditanya antaranya ialah tentang warna pakaian dan juga soalan favourite iaitu WHERE TO SHOP IN MALAYSIA…. well… diaorang memang tanya orang yang betul-betul sesuai kerana shopping is my culture!!!

     

     

    Peserta daripada Trinidad Tobago cakap ‘the best session so far!” yeayyyy… CuteCarry juga bersama dengan Soloman Island dan Maldives

     

    C for CuteCarry from 28 countries… I am excitedly and terribly violently happy!!!

    Tetapi yang membuatkan CuteCarry lebih terharu ialah walaupun sudah habis kursus, peserta-peserta tersebut masih rindukan CuteCarry dan daripada instagram memenerima imej ini.

    Wah..im at my happiest, tagged daripada instagram. Im not there but they masih ingat me… C for Cutecarry from my international participants CuteCarry IMAGE class. Terharu I tau.. Trinidad tobago, maldives, fiji, brunei, solomon island (FYI.. that guy NOT CUTECARRY ye… ada yang kata dekat-dekat sama dalam gambar ni. dia hensem lagi kut!)

    Oh.. terharu ,kalau nak lebih drama, nak cakap menitik air mata..tapi kali ni tak mau lap dengan scarf Hermes, tapi nak lap dengan kain batik-wakil Malaysia kan!!

    If you interested to know more about my training please click here

    List of clientele, please click here

    Trainer bio please click here

    Or call me at 0193290397 or email cutecarry@yahoo.com

     
  • Sepagi bersama Kelab Mutiara Putrajaya

    Apa yang akan berlaku apabila sekumpulan wanita daripada NGO bersatu dengan seorang perunding imej?

    Semestinya HAVOC!!!

    C for CuteCarry!!!

     

    CuteCarry telah dijemput oleh Kelab Mutiara Putrajaya untuk mengendalikan sesi IMEJ. Kelab ini adalah antara pertubuhan yang aktif menganjurkan pelbagai aktiviti daripada ekonomi dan kebajikan.  Ahli-ahli terdiri daripada pelbagai golongan wanita, daripada isteri-isteri pegawai tinggi kerajaan sehinggalah kepada ahli-ahli perniagaan yang berjaya.

     

    Seminar ini telah diadakan di Hotel Everly Putrajaya dan ini adalah kali pertama CuteCarry menjejakkkan kaki ke hotel yang berdekatan dengan Alamanda ini, walaupun selalu sangat CuteCarry ke Alamanda!

    Erk…kursus-kursus pun sempat menjeling beg tangan peserta; daripada Prada hingga ke Hermes ke Furla!!!!

     

    If you interested to know more about my training please click here

    List of clientele, please click here

    Trainer bio please click here

    Or call me at 0193290397 or email cutecarry@yahoo.com

     
  • Orang Ketiga dalam sejarah:- CuteCarry diiktiraf oleh Kerajaan sebagai Perunding Bertauliah

    1

    Terima kasih diucapkan kepada kerajaan Malaysia melalui Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia (JKM) dengan penganugerahan sebagai Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia atau Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap 5 dalam bidang PERUNDINGAN IMEJ.

    CuteCarry adalah orang ketiga yang menerima SKM Tahap 5 ini dalam Bidang Perundingan Imej. Ia adalah satu penghormatan kerana sebelum ini tiada bidang perundingan imej yang diiktiraf oleh kerajaan.

    Pengiktirafan ini bukanlah melalui peperiksaan atau menghadiri kelas tetapi diatas sumbangan CuteCarry didalam bidang perundingan imej Malaysia dan juga pembangunan National Occupational Skills Standard (NOSS) dalam bidang perundingan imej.

    Bidang ini adalah bidang yang sudah lama bertapak di Malaysia tetapi satu standard yang diiktiraf tidak pernah wujud. Oleh itu, perunding imej di Malaysia mempunyai bidang kepakaran yang berbeza. Ramai yang mempunyai bakat dan minat tetapi disebabkan oleh tiada badan yang mengiktiraf, mereka takut untuk masuk kedalam bidang ini. Perunding-perunding imej di Malaysia terpaksa mencari pengiktirafan daripada badan luar Negara.

    Ada juga yang mengaku sebagai perunding imej bertauliah tetapi hakikatnya mereka bukanlah seperti itu. Oleh itu, pelanggan tidak berpuas hati dan merosakkan imej profesion perundingan imej di Malaysia.

    Terima kasih diucapkan oleh Kerajaan Malaysia diatas pengiktirafan ini.

    If you interested to know more about my training please click here

    List of clientele, please click here

    Trainer bio please click here

    Or call me at 0193290397 or email cutecarry@yahoo.com

     
  • Kursus CuteCarry bersama orang-orang SAINS!! (MOSTI)


    CuteCarry telah membuat grooming talk di pelbagai jabatan dan pada kali ini di Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI). Bila disebut berkenaan dengan MOSTI, mesti ada terbayangkan mereka yang bekerja didalam makmal bersama penunu bunsen!

    Ada kebenarannya tetapi tidaklah tepat. Pegawai dan kakitangan MOSTI berperanan lebih besar, sama seperti mereka yang bekerja di pejabat. Pelbagai perkara perlu dilaksanakan, termasuklah berjumpa dengan pelanggan; dalaman dan luaran. Oleh itu, IMEJ adalah perkara yang amat perlu diititiberatkan.

    CuteCarry menyesuaikan modul agar ia selaras dengan tugas-tugas yang dilaksanakan didalam MOSTI. Itu adalah diantara perbezaan yang dilakukan oleh CuteCarry untuk setiap organisasi. Ia adalah agar pemahaman dan penerimaan lebih berkesan dan seterusnya memberikan impak terbaik.
    Alhamdulillah, maklumbalas peserta amatlah positif:-

    Kursus ini turut dikendalikan oleh Joey Make Over untuk praktikal make up

    If you interested to know more about my training please click here

    List of clientele, please click here

    Trainer bio please click here

    Or call me at 0193290397 or email cutecarry@yahoo.com

    YouTube Preview Image

    Terima kasih kepada semua termasuk urusetia yan terlibat.



     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry