Featured

 
 

Recent Posts

  • TIPS SEBELUM BERHENTI KERJA BUAT BUSINESS

    Senarai syarikat yang mendapatkan perkhidmatan daripada CuteCarry menjangkau lebih ratusan agensi. Satu pencapaian yang membuatkan saya bersyukur bila mengenangkan permulaan syarikat beberapa tahun dahulu. Saya seorang pegawai kerajaan atau lebih spesifik jawatan saya Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD).  Gred saya ketika meletakkan jawatan adalah M48 yang bolehlah dianggap senior . Keputusan saya memberikan kejutan kepada semua. Banyak tentangan, banyak sceptical, banyak komen. Tetapi saya berpegang kepada satu prinsip iaitu minat saya terhadap business, kejar cita-cita dan rezeki berada di mana-mana.

    Ramai yang teringin buat business tetapi masih ragu-ragu dan hilang arah. Disini saya bagi beberapa tips sebelum berhenti kerja.

    1. Buat business secara part time

    Ini adalah untuk menunjukkan adakah anda sesuai untuk berniaga atau tidak. Saya telah memulakan perniagaan sejak tahun pertama saya bekerja sebagai PTD. Macam-macam business saya buat. Banyak yang gagal. Akhirnya business konsultan yang berjaya.   Tetapi perlu diingatkan  JANGAN ABAIKAN kerja hakiki anda semata-mata untuk berniaga. Rezeki tak berkat tu. Jika anda memberi alasan tiada masa nak berniaga disebabkan sibuk tuntutan kerja, mungkin business tak sesuai dengan anda.

    2.  Tuntut ilmu

    Rajinlah beli buku business dan hadiri kursus. Jangan kedekut duit. Peniaga memerlukan ilmu. Ramai yang gagal disebabkan oleh tiada ilmu. Buat business tanpa ilmu umpama bersedia membunuh diri. Antara kelas terawal saya hadiri ialah anjuran Jutawan Internet Irfan Khairi.

    3. Jadi bos dan jadi kuli

    Cuba buat semuanya sendiri. Diawal perniagaaan saya buat semua sendiri, daripada buat sebutharga, akaun, kendali ceramah sehingga hantar invoice. Tidur pun tak cukup. Tetapi Jika anda mampu buat semua kerja maknanya anda sudah bersedia untuk berniaga sepenuh masa. Ini juga melatih untuk anda faham lebih mendalam mengenai business. Saya hanya ambil pekerja setelah beberapa tahun mengendalikan business sepenuh masa.

    4. Duit simpanan sekurang-kurang setahun gaji

    Ini adalah supaya jika berlaku sesuatu yang kurang diingini waktu business nanti, anda akan ada back up. Lagi banyak simpanan lagi bagus.

    5.  Cuti tanpa gaji

    Cuba try test power. Jika polisi organisasi membenarkan anda cuti tanpa gaji, gunakan kesempatan ini.

    6. Jangan ambil pinjaman

    Pinjaman perniagaan boleh menjadi pembunuh untuk peniaga baru. Elakkan juga membeli rumah atau kereta baru. Cuba gunakan apa yang anda. Jika business dan kukuh, barulah ambil pinjaman.

    7. Yakin dan positif

    Busines terlalu banyak dugaan. Jika sewaktu bekerja dulu, takde duit boleh minta daripada Bahagian Kewangan tetapi sekarang jika tiada sale boleh hidup tak keruan. Jaga emosi dan jaga sikap.

     

    Adakah anda bersedia untuk berhenti kerja dan terjun dalam dunia business?

    Insyallah anda boleh.

    Bekerja didalam bidang ini membolehkan saya berjumpa dengan pelbagai golongan. Terbaru saya telah mengendalikan seminar IMAGE, PROTOCOL & MOTIVATION untuk para hakim, majistret, pegawai dan kakitangan untuk Mahkamah Rayuan (Palace of Justice), Putrajaya.

    Selfie !!!
    Suka dengan dialog Ibu Mertuaku..
    Siapa dia kassim selamat? Lawyer, majistret..
    Hari ni I bersama dengan lawyer dan majistret..

     

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry? Rancang kursus anda di tahun  2017.

    Kursus yang ditawarkan adalah secara menyeluruh.  Kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus PEMBANGUNAN DIRI, IMEJ, PROTOKOL, MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Modul boleh diubah mengikut keperluan pelanggan,

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     
  • Ada bajet lebih ke akhir tahun ni?

    a1

    Itu adalah soalan paling popular pada tahun 2016. Saat negara cenderung kearah kemelesatan ekonomi, lontaran soalan ini  sebelum memulakan sesuatu.  Ekonomi membuatkan ramai yang resah gelisah. Ia juga membuatkan segala perancangan yang direncanakan terbantut.

    Bajet juga membuatkan kita berfikiran negatif. Tiada bajet terus semua kerja tak jalan. Berterusan berfikiran negatif akan menyebabkan apa yang kita risaukan akan jadi lebih teruk.  Apa yang kita fikirkan itu yang kita akan dapat. Saya juga mengalami perkara yang sama, bukanna sekali tetapi beberapa kali. Peristiwa yang paling terkesan ialah tahun ini. Pada bulan Januari saya berasa amat positif untuk menghadapi tahun 2016. Walaubagaimanapun, beberapa bulan selepas itu saya bertukar negatif . Terlalu banyak berita dan laporan mengenai kejatuhan ekonomi yang saya baca. Akibatnya, pada bulan Mac jualan syarikat saya jatuh merudum.

    Mujurlah saya sempat sedar dan mula mengubah cara saya berfikir. Fikiran ditanam dengan perkataan rezeki bukan datang daripada manusia tetapi dari Yang Maha Esa. Saya cuba mengurangkan membaca berita semasa samada melalui media sosial atau surat khabar. Berita negatif menyebabkan saya lagi negatif.

    Hasilkan pada bulan April, jualan mula menunjukkan peningkatan. Setiap bulan ada peningkatan dan hasilnya pada tahun ini jumlah jualan terkumpul adalah yang terbaik sejak CuteCarry Sdn Bhd ditubuhkan.

    Begitulah kuasa berfikiran positif. Saya selalu menekankan perkara ini jika mengendalikan kursus di serata Malaysia. If all else fails, just think positive!

    Beberapa teknik yang saya gunakan untuk mencapai matlamat ini. Ia terungkai didalam teknik Law of Attraction. Ia boleh digunakan untuk kewangan, kerjaya, perhubungan, keluarga dan semua aspek kehidupan. Tambahan pula kita akan menghadapi 2017. Ingat jangan fikir anda akan lebih susah atau barang akan naik kerana jika anda berfikir sedemikian, ia akan berlaku.

    Jika department atau agensi anda ada lagi bajet lebih, apa kata anda jemput saya untuk kendali kursus. Saya akan menyediakan peserta untuk menghadapi 2017. Ia menjadi lebih mudah jika kita tahu tekniknya. Jika asyik berfikiran negatif, satu organisai menerima akibatnya.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus PEMBANGUNAN DIRI, IMEJ, PROTOKOL, MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

    CuteCarry telah mengendalikan kursus yang sibuk diseluruh negara. Hendak rehat pun tak sempat.

    1

     

    24

     

     

    Seminar Stress & Masa kendalian CuteCarry untuk Fakulti Ekonomi & Pengurusan (FEP) .

    5

    6

     

    8

    10

     

    11

    12

    13

     

    1

    2

    3

    4

    BAHAGIAN PERKHIDMATAN FARMASI SELANGOR

    1

     

    1

     

    1

    Pemantapan Imej Profesional CIDB Terengganu bersama CuteCarry.

    1

    IMAGE ABCD with CuteCarry for Maktab Latihan Tentera Darat Port Dickson

    1

    234

    1

    40 orang hadir di kursus CuteCarry..
    Bestlah orang Sarawak!!

     

    1

    Institute for Medical Research (IMR) Rebranding Course.

    1

    Thank you MARA. I am honoured to be given big responsibity to conduct Customer Service for MARA Entrepreneurs.

    1

    2

    Thank you JPA for having me to conduct this programme.
    Talent X. High achievers in public sector.
    Peserta adalah pegawai muda gred 41 to 44 pelbagai skim daripada PTD sehingga peguam yang terpilih menyertai Talent X
    Saya berasa gembira berkongsi ilmu, pengalaman dan tips bersama mereka.

    1

    1

    1

    Transformasi Kerjaya bersama YAPEIM.

    1

    Doktor dan pengamal perubatan. Itulah peserta saya di seminar Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga.

    1

    2

    CuteCarry in Penang to conduct Training Marketing Strategy seminar for Institut Pengurusan dan Integriti Negeri Kedah (INSPIN).

    1

    2

    1

    Me with Bunch of roses .. CuteCarry di Auditorium Hospital Ampang untuk kendali Program Gol & Gincu anjuran Puspanita Hospital Ampang.
    Bestnya dengan nurses, admin staff dan pegawai-pegawai semua.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
  • REZEKI SURIRUMAH ANAK 8 BERKALI GANDA SELEPAS AMAL TEKNIK MUDAH

    Super Tailor adalah perniagaan saya yang diusahasama bersama bekas peserta saya iaitu Awie Manik atau nama sebenarnya Noraini Yaacob.  Kami telah menjalankan kursus ilmu jaitan seluruh negara dan menghasilkan ramai usahawan yang berjaya. Baca kisah salah seorang peserta yang telah berjaya meingkatkan pendapatan hanya selepas beberapa bulan menghadiri kursus Super Tailor.

    ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

    anis-1

    TEMPAHAN MELIMPAH UNTUK SURI RUMAH 8 ANAK SETELAH AMAL TEKNIK MUDAH
    ==============================

    Saya adalah Anis A’bidah, seorang surirumah dengan anak seramai 8 orang. Belajar pun tak tinggi, setakat darjah 6.

    Saya telah menjahit selama bertahun-tahun tetapi nampaknya rezeki hanya tahap suam-suam kuku. Bidang jahitan dilihat terlalu sukar untuk dapat pendapatan yang selesa. Bukannya saya tak suka menjahit tetapi taraf hidup yang meningkat, bilangan anak yang ramai disamping tempahan yang semakin kurang buat saya hampir putus asa.

    anis-2

    Tetapi cahaya telah mula menerangi setelah saya sertai kelas Super Tailor di Seri Kembangan dibawah Awie Manik dan Hafiz CuteCarry.

    Saya pernah hadir seminar lain tetapi rasanya inilah yang TERBAIK. Peserta pun tak ramai. Susah juga untuk saya yang otak dah berkarat ni jika peserta terlalu ramai. Nak tanya pun susah. Saya bukanlah banyak duit tetapi saya laburkan untuk sertai kelas ini. Semangat saya amat tinggi setelah lihat kejayaan orang yg pernah hadiri kursus ni. Duduk paling depan..

    Banyaknya saya belajar terutamanya bab pola, teknik 3M dan juga yang paling saya suka bab branding dan pemasaran.

    Semangat membara membuatkan saya BERTINDAK selepas kelas. Saya ikuti apa yang Awie dan Hafiz nasihat. Antara yang saya buat ialah:-

    i. PROMOSI
    ————-
    Saya gantung papan tanda di pintu rumah supaya orang yang lalu depan rumah nampak.
    Facebook juga menjadi medium untuk saya buat promosi. Saya amalkan teknik yang diajar oleh En Hafiz.

    ii. PERAKAUNAN
    Dulu duit yang diperoleh hasil jahitan selalu tak tahu kemana perginya. Selepas “dibasuh” di Kursus Super Tailor,saya mula buat akaun seperti yang ditunjukkan di seminar. Barulah saya tahu ke mana aliran duit. Saya belanja duit jahitan dengan rumah, tak mau campur-campur cam dulu. Tak mau caca marba.

    iii. HUBUNGAN DENGAN ALLAH
    Saya amalkan teknik murah rezeki yang diajar didalam Super Tailor. Hubungan kita dengan Allah kena jaga baru rezeki senang masuk.

    Alhamdulillah, dalam masa yang singkat saya mula menerima tempahan jahitan pukal. Banyak pulak tu..
    Paling terkejut berpuluh-puluh whatapps masuk untuk menempah baju. Saya pun tak kenal siapa yang whatapps..mungkin hasil promosi saya.

    HASILNYA…

    Saya telah berjaya mendapat keuntungan berganda. Jika dahulu nak dapat beberapa ratus ringgit pun susah tetapi sekarang mampu ribuan ringgit.

    BUKAN SENANG NAK BERJAYA TETAPI BUKAN SUSAH seperti yang dijangka.

     

    Terima kasih SUPER TAILOR. Saya akan terus berusaha untuk ubah nasib diri dan keluarga.

    4 5

    ————————–
    SEMINAR Super Tailor.
    ————————–
    Belajar menjahit 3M MENGUKUR, MEMBUAT POLA, MENGIRA. Peserta juga dibimbing dari segi imej diri, perniagaan keusahawanan dan keyakinan diri.
    Sesuai untuk yang sudah ada pengalaman atau masih zero. Kami bimbing from zero to hero.
    Kelebihan kursus super tailor dengan Awie Manik dan Hafiz Mustapha CuteCarry ialah

    1. Kekal dalam group super tailor
    2. Ilmu tidak terhenti.
    3. Ulangkaji di fb/ page super tailor
    4. Video cara buat pola/ cara jahit/ cara letak pola
    5. Bimbingan untuk jahitan pukal
    6. Bimbingan dan sokongan yang berterusan dalam jahitan & perniagaan
    7. Kelas seterusnya akan mndapat diskaun 15%
    8. Page atau fb akan di bntu supaya cepat di kenali
    9. Akan dilatih menjadi tenaga pengajar
    10. Perbincangan dan pertanyaan soalan bersama Awie
    11. diskaun 10% utk setiap barangan Super tailor

    PERCUMA BUKU SUPER TAILOR BERNILAI RM104.

    Puan bank in 8007398059 cutecarry CIMB. RM299

    anis-5

    Semoga membantu…
    Kelas Super Tailor:-

    ——————————————————————–

    Kuantan 22 Oktober

    Lokasi: Pejabat Imigresen Pahang, Bandar Indera Mahkota

    ———————————————————————
    Kota Bharu 29 Oktober

    Lokasi:Hotel Ridel, Kota Bharu

    ———————————————————————–

    Melaka 5 November

    Lokasi: Impac Training Centre, Bandar Bukit Baru, Melaka (berdekatan dengan Bandar Hilir, Melaka)

    ———————————————————————–

    Negeri Sembilan

    Lokasi: Bak’s Creation & Services, Senawag, Negeri Sembilan

    ———————————————————————————-

    Kuala Terengganu 30 Oktober

    Lokasi: Ibu Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan  (JPJ), Kuala Terengganu

    ————————————————————————
    Kuching 19 Nov

    Lokasi: UTC Kuching

    ———————————————————————————-
    Kota Kinabalu 20 Nov.

    Lokasi: Asrama Kinabalu, Lembaga Sukan Negeri Sabah, Kota Kinabalu

    —————————————————————————————

    Kuala Lumpur 17 Dec

    Lokasi: Akan dimaklumkan kemudian

    Whatapps 0193290397 / 0124733545

    anis-6

     
  • Jangan butang semua jaket anda, salah tu!!!!

    Ini adalah prinsip asas didalam pemakaian suit iaitu jangan butang semua. Walaupun ia rasmi, peraturannya ialah jangan butang semua!

    Acap  kali  saya melihat pegawai yang membutang semua jaket atau kot (coat) yang dipakai.

    1

    JANGAN BUTANG SEMUA
    ————————–———
    – Konsep SAN- Sometimes, Always, Never ialah konsep asas didalam membutang suit, jaket atau blazer.
    — Jika ada dua butang, konsep yang digunakan ialah
    Always and Never.

    Never atau jangan butang bahagian paling bawah.

    Eh..kalau tak perlu butang kenapa dibuat butang tersebut.
    Ini adalah kerana berdasarkan sejarah atau mitos King Edward VII, Prince of Wales yang mula naik berat badan pada akhir kurun ke 19. Beliau mula membuka butang paling bawah kerana coat yang dipakai terlalu ketat. Zaman itu golongan kerabat menjadi rujukan fesyen.

    Bermulalah peraturan S-A-N (SOMETIMES, ALWAYS, NEVER)

     


    Saya amat sibuk mengendalikan kursus dan seminar di merata Malaysia. Hendak berehat pun tak sempat.

    1

    CuteCarry di Institut Kemajuan Pekebun Kecil RISDA Perak untuk mengendalikan kursus Pembangunan Sahsiah Diri.
    Julung kali buat kursus di tempat kelahiran  iaitu di Kuala Kangsar. Saya amat jarang dapat projek atau job dari negeri kelahiran saya Perak. Rasanya sekali je sejak memulakan perniagaan dan ia adalah beberapa tahun lepas. Job ni pun datang daripada Ibu Pejabat RISDA di Kuala Lumpur.

    2

    Terima kasih semua yang hadir.

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    Punyalah seronok hadir kursus CuteCarry, tak percaya cuba tengok video diatas!

     

    4

    Selesai mengendalikan kursus untuk RISDA di IKPK Kuala Kangsar pada jam 11.00 malam saya memandu ke KL.  Lori bersimpang siur di lebuh raya dan saya selamat sampai ke destiasi jam 2.00 pagi. Lelap 3 jam saya ke Morib untuk kendali kursus untuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
    Masalahnya badan saya amat pelik. Saya tak letih sepanjang tadi tapi bila tertidur sekejap jam 5.00 petang terus rasa lesu.
    Saya cuba elakkan tidur waktu petang kerana ia adalah amalan yang tidak baik.

     

    3

    Kursus Pemantapan Interaksi Pelanggan untuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Ia dianjurkan oleh Komunikasi Korporat JAIS untuk kakitangan korporat dan front liner. Saya juga telah mencadangkan beberapa langkah untuk menaikkan lagi branding JAIS terutamanya berkenaan hubungan pelanggan.

     

    1

    1

    TESTIMONI
    Kursus Pemantapan Interaksi Pelanggan untuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Terima kasih.

    1

    Loved the hotel room. Impiana Morib Hotel. Malangnya saya hanya sempat tidur sekejap sahaja kerana terpaksa bergegas ke Melaka.

    1

    LAW OF ATTRACTION & STRESS MANAGEMENT
    =====================

    Terima kasih kepada Universiti Teknologi Melaka (UTEM) diatas jemputan mengendalikan kursus 2 hari LAW OF ATTRACTION (L0A) STRESS MANAGEMENT.
    Ramai yang stress kan?
    Pelbagai penyebab stress dan LOA ini adalah satu cara untuk kita kurangkan stress dan mencapai apa yg dikehendaki.
    Ia bukan susah tapi anda kena tahu teknik yang sesuai.
    Jika stress banyak kerja, switch your mind to the benefits of your jobs. Stress ada dua jenis iaitu yang baik dan yang jahat. Stress yang jahat boleh diubah jadi baik jika ada teknik. Salah satunya ialah tukar stress pada motivasi.
    Faham?
    I banyak kali stress tapi i selalunya RELAX selepas ribut. Lol
    I am so happy to be with participants from UTEM, from lecturers to support staffs.
    C u again ya.

    YouTube Preview Image

    Testimoni daripada English teacher di UTEM. Thank you Madam!

    Melaka ke KLIA2 dan terus ke dalam kapal untuk ke Kuching.

    1

    (baca dalam bahasa mudah, murah dan sempoi)

    I am a very thrift punya business traveller. Jika travel tujuan business, saya akan pilih flight tiket paling murah (luggage hand carry sebab nak jimat). You can call me cheapskate but that is the best way to reduce cost. Lagipun dalam flight kemungkinan I tido..

    Got it?

    1

    Beautiful day
    Seminar untuk Pejabat Setiausaha Persekutuan Sarawak.

    1

    Seramai 440 0rang telah hadir kursus yang dikendalikan oleh CuteCarry. Ramainya …bestlah orang Sarawak.

    1

    Terima kasih orang Sarawak. Tidak sia-sia saya datang dari jauh.

    Salah satu perkara yang paling saya puas hati dengan orang Sarawak ialah mereka tidak malu bertanya. Selalunya jika peserta terlalu ramai, ada yang malu untuk bertanya tetapi tidak untuk orang Sarawak. Mereka bertanya dengan penuh minat didalam sesi soal jawab.

    12

    Mereka memang berminat. Bacalah testimoni melalui media sosial.

    1

    Saya ingin bermalam lagi di Kuching tetapi ada tugasan keesokan harinya. So tidur lagi didalam kapal. Did you know sleeping is the best way to reduce fatigue?

    Wearing Marc by Marc Jacobs, at least we must sleep in style kan?

    1

    Walaupun penat kerana hanya sempat tidur beberapa jam pada malam sebelumnya, saya gembira bersama dengan Usahawan MARA. Mereka sangat bertenaga dan ini memberi tenaga pada saya.

    Thank you MARA. I am honoured to be given big responsibity to conduct Customer Service for MARA Entrepreneurs.

    1

    Tqvm En Che Musa bin Che Salleh, CEO DIMAZ Health & Beauty kerana sudi hadir di kursus Customer Service Usahawan MARA. Selalu dengar dalam radio produk ni.
    Segan saya bos-bos besar meluangkan masa hadir kursus saya.

    YouTube Preview ImageYouTube Preview Image

    Boleh tonton testimoni daripada usahawan-usahawan MARA ini setelah menghadiri kursus CuteCarry.

     

    Sesi perkongsian ilmu saya diteruskan lagi di Putrajaya.

    1

    SEMINAR BUDAYA KERJA CEMERLANG

    Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani.
    Saya kongsi segala yang saya lalui, kesusahan, cabaran sehingga teknik mencapai target.

    1

    Jumpa kawan lama iaitu Puan Hazlin. Kami satu batch semasa bersama-sama menjawat jawatan sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Dia masih bekerja sebagai PTD Gred M52 tetapi saya meneruskan cita-cita saya menjadi konsultan.  Walaupun kami sudah meningkat usia tua, tapi kami tetap maintain kan?

     

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus PEMBANGUNAN DIRI, IMEJ, PROTOKOL, MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
  • Panggilan ‘sis’ dan ‘awak’ kurang profesional?

    Saya ada terbaca berkenaan tentang isu panggilan profesional yang viral di media sosial. Ia adalah mengenai perdebatan berkenaan panggilan ganti nama yang digunakan ketika berinteraksi dalam perniagaan.
    Kita hidup didalam dunia serba moden. Urusan adalah melalui whatapps, email dan media sosial.

    Interaksi dengan pelanggan adalah penting. Ada yang menyatakan bahawa jangan guna perkataan ‘sis’, ‘bro’ atau ‘awak’ ketika berinteraksi dengan pelanggan kurang profesional. Ada pula yang tak setuju. Relaks.. jangan gaduh-gaduh. Saya ingin memberi pandangan saya berkenaan isu ini.

    Beberapa faktor perlu diambil kira sebelum kita putuskan apakah panggilan yang sesuai ketika berurusan.

    RASMI

    Jika urusan rasmi seeloknya gunalah terma rasmi seperti Encik, Puan, Dato’, Tuan dan sebagainya. Sebagai contoh jika anda berurusan dengan syarikat korporat atau jabatan kerajaan melalui email atau whatapps, cuba lah guna terma rasmi diatas. Syarikat saya berurusan sepenuhnya dengan syarikat korporat dan jabatan kerajaan. Tidak sekali-kali saya pernah menggunakan perkataan ‘awak’, ‘bro’, ‘aku’ atau ‘kamu’. Jika dia ada gelaran Dr, team saya pasti akan menggunakan gelaran tersebut.

    Saya pernah berurusan dengan calon yang berminat untuk bekerja dengan saya. Bila saya atau pembantu mula berurusan dengan mereka melalui whatapps, mereka menggunakan perkataan ‘awak’ dan ada yang panggil saya ‘bro’.
    Kisah benar ye.. ada calon panggil saya ‘bro’ dan ‘awak’. Saya bakal majikan dia.

    Saya tidak boleh bayangkan jika dia berurusan dengan pelanggan saya daripada golongan atasan di sektor awam dan swasta.  Kemusnahan imej pada syarikat saya jika dia mula memanggil seorang ketua jabatan sebagai ‘awak’!

     

    TIDAK RASMI

    Ini adalah untuk urusan tidak rasmi. Ini selalunya berlaku jika anda terlibat didalam urusan perniagaan untuk menjual kepada orang perseorangan.

    Jika pelanggan sudah mula membahasakan diri beliau sebagai ‘kakak’, ‘sis’ atau ‘abang’, berkemungkinan dia lebih selesa anda berinteraksi secara sedemikian. Jika kita terus menerus memanggil dia ‘Puan’ atau ‘Encik’, mungkin dia akan kurang selesa.

    Kesimpulannya, anda perlu buat konsep ‘mirroring’ atau cermin. Cuba untuk menjadi seperti (blend in) dan sesuaikan diri dengan gaya pelanggan.

    Saya mempunyai ramai pelanggan dan mula menjadi kawan. Pada permulaan saya memanggil mereka puan atau encik tetapi situasi berubah.  Perhubungan mula rapat dan beberapa kali membuat program, mereka mula membahasakan diri sebagai ‘akak’ atau ‘abang’.  Saya pun mulalah memanggil mereka dengan gelaran tersebut.

    Jika ingin selamat, mulakan perbualan dengan memanggil mereka gelaran tinggi dahulu. Kita perlu sesuaikan diri.

    Saya amat sibuk dengan urusan mengendalikan latihan diseluruh negara dan Singapura.

     

    Thank you very much for the Institute for Medical Research for the trust for me to conduct Rebranding Course. They are experts in multiple medical fields but yet so humble . Im blessed.

    3

    Lihatkan gelaran mereka. Saya je yang tiada gelaran. Saya sentiasa panggil mereka gelaran Dr atau Dato. Respect.

    1

    2

    12

     

    Kursus selama 3 hari 2 malam telah dibuat di Port Dickson. Sungguh bertuah  mendapat pemandangan yang cantik seperti ini ketika didalam bilik tidur dan seminar!

     

    1

    Sejurus selesai di Port Dickson, saya ke Sik, Kedah.

    Kursus Hospitaliti untuk Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA)

    1

    Puas menikmati bayu laut di Port Dickson, saya mula menikmati kesejukan kawasan kampung di Sik. Tenangnya…

    YouTube Preview Image

    Terima kasih terhadap maklumbalas yang amat positif.

    1

    Next stop. Singapore.  Rebranding Customer Service Project. Such an important project for CuteCarry Sdn Bhd (semua job important tapi ni lite2 CuteCarry goes international!)

    Jika di Singapura, jangan lupa singgah di Agrobazaar Singapore di Sultan Gate, berdekatan dengan kawasan Malay Heritage.

    1
    3

    2

    1

    Of course.. I can’t help myself when I am in Singapore. Murtabak Zam Zam.

    1

    Selatan ke Pantai Timur. CuteCarry bergegas ke Kuantan untuk seminar Komunikasi dan Keterampilan untuk Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan.

    23

    Terima kasih diatas maklumbalas yang amat positif.

    5-kuantan

    Wahh..tak sangka ada juga followers saya di Kuantan yg kenal saya kan. Waktu berjogging di Tasik Indera Mahkota ada followers yg tegur-tegur tapi sorry I cuma sempat senyum dan tak berhenti untuk selfie dan berbual sebab badan dan muka berpeluh jantan (walaupun wangi kut sebab sembur perfume before jogging) dan I nak cepat habis jogging. Masa terhad tadi. Bukan sombong tau …

    Saya ingin stay di Kuantan tetapi tugasan lain yang menunggu.

    4-dbkl

    Tugasan selepas Kuantan ialah di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk Kursus Peningkatan Kualiti dan Pengurusan Pelanggan untuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    Klik video untuk testimoni kursus.

    1

    Yeay… markah penuh.

     

    Selesai sahaja bersama DBKL saya terus ke Kuala Terengganu.

    Memandu seorang diri dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu. Letih? Semestinya tetapi saya amat menyukai kerja saya.

     

     

    1

     

     

     

    1

    Gen Management at the Workplace. One of my latest offerings formy clients. Participants from all over Terengganu.
    Thank you very much orang Terengganu. Special thanks to Universiti Zainal Abidin (UNISZA).

    Seminar Gen Management ini adalah berkenaan bagaimana untuk mengawasi perbezaan Generasi di dalam pejabat. Kita ada Gen Y, Gen X, Baby Boomers dan akan muncul Gen Z.

    Kursus dibuat di Sumai Hotel & Apartment dan tidak jauh dari lokasi seterusnya iaitu Primula Beach Hotel.

    1

    Bercakap berkenaan Primla Beach Hotel, saya amat suka nasi dagangnya.

    1

    So much fun with beautiful & handsome participants from CIDB Terengganu.
    Thank you very much to En Aniss, Pengarah CIDB Terengganu for your trust.

    Kursus 3 hari 2 malam
    Pemantapan Imej Profesional CIDB bersama CuteCarry.

    1

    Great positive feedback.

    YouTube Preview Image

    Testimoni daripada En Annis bin Othman, Pengarah CIDB Terengganu.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
  • Berkorban di Cambodia dan Sri Lanka?

    1

    Selamat Menyambut Aidiladha. Tahun ini saya tidak menyambut hari raya korban di luar negara seperti kebiasaan.

    I can’t be in Cambodia this year but I did something, just a small contribution to the community. If you want to contribute to Malay Cham community in Cambodia, please contact +855 70 902 910 ( Salim).

    Pada tahun lepas saya berhari raya di Siam Reap. Keramahan dan sifat baik masyarakat Melayu Champa saya akan ingat sehingga akhir hayat.
    ..

    2
    Saya benar-benar berkorban tahun ni. Bukan sahaja korban lembu tapi percutian!
    Tahun ini beraya di kampung sahaja. Perancangan adalah untuk menyambut Aidiladha di Sri Lanka tetapi terpaksa dilupakan disebabkan oleh komitmen kerja.
    Kita hanya merancang tetapi Tuhan yang menentukan.
    Sedikit frust tapi takpelah.  Mungkin ada hikmah disebaliknya. Mungkin projek-projek  ini akan membawa kepada peluang lebih besar untuk syarikat saya yang kecil ini.
    ..
    -Ramai yang tanya kenapa selalu ke oversea waktu perayaan?
    Jawapannya ialah waktu tu je yang saya ada masa untuk berehat. 3 waktu iaitu Raya Puasa, Raya Haji dan Akhir tahun. So waktu tu lah nak travel ke mana pun tapi tahun ni raya haji pun saya busy.
    ..
    -Ada yang hairan family tak kisah ke waktu raya bagai bercuti?
    My family pun dah tahu dan memahami. My schedule dan waktu kerja bukan macam orang lain. Jika saya pergi waktu bukan cuti perayaan, kerugian adalah kepada syarikat saya.

    Jadual yang sangat pada tahun ini. Tiada langsung waktu rehat diantaranya. Walaubagaimanapun, saya amat gembira kerana ini adalah ‘passion’ saya.

    3

     

    Seminar dua hari Pengurusan Pelanggan bersama CuteCarry untuk Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP).

    Selesai di Sungai Petani, saya bergegas ke Kuala Kedah untuk tugasan seterusnya di Langkawi tetapi ada sedikit ‘masalah’.

    Saya menempah  tiket  melalui jeti Kuala Kedah tetapi feri dibatalkan saat akhir disebabkan oleh faktor cuaca. Sesi akan bermula pada jam 8.30 pagi keesokan harinya.  Saya terpaksa ke Kuala Perlis untuk mengambik feri terawal pada jam 7.00 pagi.

    1

    Feri hanya mengambil masa sekitar sejam untuk sampai ke Langkawi. Tepat pada jam 8.30 pagi saya telah berada di Hotel TH.

    1

    Seminar Komunikasi & Pengurusan bersama CuteCarry untuk FAMA. Peserta daripada FAMA seluruh negara.

    Selesai sahaja sesi di Langkawi saya bergegas ke Port Dickson.

    1

     

    1

    Kumpulan Inovatif Kreatif (KIK) FAMA.
    Thank you very much for your trust in me. (my tired face!)

     

    1

     

     

     

     

    1

    Thank you very much Datin..
    Habis talk terus dapat cek, pantas betul kerja Akauntan hahahaha

    CuteCarry bersama Jabatan Akauntan Negara untuk seminar IMEJ ABC Jom Cantik & Vogue.

    1

    1

    Saya bergegas kembali ke CuteCarry Academy untuk mengendalikan Seminar Super Tailor. Alhamdulillah, syarikat saya yang kedua ini semakin berkembang.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     

     

     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry