Featured

 
 

Recent Posts

  • Ada apa dengan kerusi merah dari Sabah yang seksi ini?

    Ada apa dengan kerusi merah ini? Jika dilihat,  ia hanyalah kerusi yang diletakkan didalam Hotel Klagan. Kerusi merah ini sebenarnya adalah salah satu penjenamaan atau branding kepada Hotel Klagan di Kota Kinabalu.

    CuteCarry tidur di hotel hampir 20 malam sebulan dan kerusi merah yg sexy dalam bilik hotel ini mengembalikan ingatan yang saya pernah tidur di hotel beberapa tahun lepas. Hotel Klagan, Kota Kinabalu adalah hotel biasa jika di banding kan dgn hotel lain tetapi satu item mudah membezakannya. Setiap bilik hotel mempunyai kerusi ini. Ingat kerusi merah, ingat Klagan. Talk about trying to be different in a norm yet efficient method!

    Bukan CuteCarry sahaja yang perasan berkenaan kerusi ini, kawan-kawan CuteCarry yang pernah menginap di Hotel Klagan juga akan teringatkan berkenaan kerusi merah jika disebut berkenaan.

    Jika kita berbeza daripada yang lain, tidak mustahil kita akan lebih menonjol dan berjaya!

    Oleh itu, cuba cari kelainan diri dan terokainya.

    Berminat menganjurkan kursus untuk organisasi anda?

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    Maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

    CuteCarry berada di Kota Kinabalu Sabah bukannya hanya untuk duduk di atas kerusi merah semata-mata tetapi untuk menyampaikan taklimat imej untuk Kursus Pra Persaraan, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

    They are baby boomers, aged late 50’s; content would be quite different but still in my training DNA, FUN & FABULOUS

    I am always into exotic so when in Sabah, cari paling exotic… the label tulis Pau tausa, terus beli tetapi sebenarnya ‘pau kacang merah!’. Jalan2 ke pasar philipines ternampak murtabak goreng, deep fried dan I kategorikan sebagai samosa gergasi

     

     

    Obsession kah? Kon Lou Mee; semalam ayam, hari ni daging. Sangat sedap!! Daging dan ayam yg sangat lembut dan berharga hanya RM6.90 semangkuk di Nasi ayam CP, Centre Point food Court, Kota Kinabalu. Jangan risau, ia halal sebab ada logo, sijil dan sebagainya ditampal di gerai ini

    My morning run view. Sweat, sweat and sweat before conducting my IMAGE class for Inland Revenue. If only I can have this view everyda. If only! Jika ada yang bertanya kenapa CuteCarry kursus walaupun makan banyak, inilah rahsia. Saya bersenam!

    The beauty of Kota Kinabalu

     
  • Tips untuk beli jeans/denim bagi perut buncit

    Strike a pose sebelum memulakan kursus di Institut Latihan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (IDB). CuteCarry memakai jeans yang baru dibeli mengikut saiz biasa TANPA mencuba di Uniqlo KLIA2. Ia sedikit besar, kemungkinankah saya semakin mengecil? Jeans ini akan dipotong dibahagian bawah.

    Antara kriteria perunding imej ialah seseorang itu WAJIB membuat penataan atau styling kepada pelanggan. Jika ada yang mengaku perunding imej tapi hanya belajar daripada buku,  mungkin patut keluar dan cuba untuk menggayakan pelanggan.

    Badan manusia adalah berbeza-beza. Jika buncit tetapi kaki panjang, lain jenis potongan daripada buncit kaki pendek. Kepada yang mempunyai perut buncit, hati-hati membeli jeans. CuteCarry telah membuat banyak sesi perundingan imej bersama pelanggan dan antara persamaan untuk membeli jeans jika mempunyai perut buncit ialah jenis material denim. Jeans atau denim tersebut perlulah daripada jenis ‘stretchable’ ataupun lebih mudah fabrik  jeans tapi mudah melentur bila diregangkan. Elakkan membeli jeans daripada kain yang sangat berat kerana jika anda tersalah beli saiz yang kecil, ia akan menyebabkan perut nampak lebih melimpah dan jika saiz yang besar, anda akan nampak sangat besar!

    Tips kedua ialah semasa mencuba jeans di kedai, cuba tindihkan dua jari dan masukkan didalam pinggang seluar.Pastikan ruang yang selesa di pinggang tersebut. Elakkan membeli jika anda tidak boleh memasukkan dua jari ataupun ia terlalu longgar.

    CuteCarry bukanlah mempunyai perut yang buncit…hmmmm……ok ok. saya mengaku kadang-kadang perut sedikit naik (selepas makan tidak sedar diri atau dirasuk hantu)  dan oleh itu pemilihan jeans amatlah penting.

    My current obsession is pair from Uniqlo. RM129 per pair. Not really a pair because I owned like 9 or 10 pairs of them!

    Itu adalah antara tips yang dikongsikan bersama-sama dengan peserta Kursus Peningkatan Kualiti dan Perkhidmatan Pelanggan bersama kakitangan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Terima kasih kerana menjemput CuteCarry. Apa kena mengena beli jeans dengan peningkatan kualiti pelanggan? Sebenarnya bukan hanya teknik beli jeans sahaja yang dikongsikan tetapi melibatkan pelbagai pengisian dan aktiviti sepanjang dua hari. Kursus akan jadi membosankan jika penceramah buka slide dan baca. CuteCarry suka berkongsi pengalaman dan tips.

    Jika berminat mengendalikan kursus ditempat anda, hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

    Perbincangan kumpulan, Kursus Pengurusan Dan Peningkatan Kualiti Pelanggan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

    Praktikal make up korporat oleh make up artis profesional dan bertauliah, Naza.

    Praktikal Hijab daripada penggaya hijab, Aida Farrel

     
  • Gado-gado dan satay minang Tanjung Malim? (Kursus bersama warga UPSI)

    C for CuteCarry but from Women only! Itulah konsep kursus yang telah dianjurkan oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). CuteCarry telah dijemput untuk mengendalikan kursus tersebut dan ia telah dirangka agar bersesuaian dengan keperluan wanita. Ini adalah kali kedua CuteCarry bersama UPSI, sebelum ini untuk Kursus IMEJ ABC peyambut tetamu konvokesyen UPSI

    Terima kasih terhadap kepercayaan yang diberikan. Ini bermakna kaedah dan penyampaian CuteCarry diterima. Maklumbalas sangat positif diterima daripada peserta.

    Terima kasih!

    Berminat menganjurkan kursus  ditempat anda?

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

    Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

    Jika disebut berkenaan Tanjung Malim, mesti anda teringatkan pau kan? Tetapi tahukah anda, selain pau ada satu lagi yang mungkin menjadi kegemaran anda?

    CuteCarry memang suka ‘explore’ sesuatu tempat dan hasil daripada ‘risikan’  melalui peserta kursus,mereka menyatakan CuteCarry patut mencuba gado-gado Tanjung Malim. So, I followed my instinct and headed to the famous gado-gado!

    Aman Gado Gado Tanjung Malim. Lokasinya di medan selera sebelah kampus UPSI lama dan berdekatan masjid. Not bad!!! Ia dibukan bermula sekitar jam 10.00 pagi sehingga petang. Jangan terlepas!

    Jika Gado-gado hanya pada waktu siang, Satay minang Tanjung Malim hanya pada waktu malam. Forget about proper restaurant, the satay stall only has two table. Think al-fresco and just enjoy the ketupat nasi and sate. It is quite different from Malay satay.

     
  • Kursus kursus penampilan diri dan etiket sosial bersama warga Kolej Sains Bersekutu Sungai Buloh

    Terima kasih untuk dua hari yang menyeronokkan. CuteCarry telah dijemput untuk mengendalikan kursus penampilan diri dan etiket sosial ABC untuk warga Kolej Sains Bersekutu Sungai Buloh. Ia terletak berdekatan dengan Hospital Sungai Buloh, satu-satunya hospital yang mempunyai plaza tol!

    Interesting? Setiap tempat pasti ada keistimewaannya!

    Berminat menganjurkan kursus  ditempat anda?

     

    Testimoni yang diperolehi dari komen laman sosial. Terima kasih kepada semua!

     

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry
     
  • Pendapatan lumayan buat business event management! (Kursus Perunding Majlis untuk Wanita)

    Kerajaan melalui Jabatan Pembangunan Wanita amat prihati berkenaan dengan kebajikan wanita. Antara contoh inisiatif terbaik ialah Program Inkubator Ibu Tunggal (IKT) dan Program Inkubator Keusahawanan (IKEUNITA), Perunding Majlis 101

    Kursus ini dijalankan khas untuk WANITA sahaja. Ia bukanlah seperti kursus biasa yang dilaksanakan oleh CuteCarry. Objektif utama ialah melatih wanita-wanita ini menjadi usahawan. Pemilihan dibuat secara rapi, temuduga dan kelayakan adalah diambil kira sehinggalah hanya 10 orang sahaja terpilih untuk menyertai kursus ini.

    Kursus ini dianjurkan oleh syarikat CuteCarry yang juga bertindak sebagai penceramah selain daripada perunding perkahwinan Anuar Faizal dan Dato’ Dr Mat Saat Baki.

    Jika dibuat secara bersungguh-sungguh, ia akan membawa pendapatan lumayan pada peserta. Ia adalah kerjaya yang agak memenatkan tetapi pulangan yang lumayan. Anda perlu cergas siang dan malam demi memastikan sesuatu majlis berjalan dengan lancar.

    Bukan semua orang sesuai masuk dalam bidang ini!

    Berminat menganjurkan kursus  ditempat anda?

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     

    Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

    Kursus dijalankan secara teori, praktikal dan perkongsian pengalaman.

    I am so excited with the energy from the participants! Tak sia-sia #Cutecarry dan Jabatan Pembangunan Wanita Wilayah/Putrajaya buat 3 kali temuduga/tapisan utk memilih peserta kursus ini.

    Fungsi perunding majlis adalah terlalu besar dan tidak terhad kepada  pengendalian majlis perkahwinan. Perunding memberi kegembiraan dan kesenangan sepanjang majlis berlangsung. Pelanggan akan dapat menjimatkan masa, mendapatkan khidmat profesional dan tidak mustahil menjimatkan kos kerana perunding majlis yang baik dapat memberikan sebutharga yang terbaik.

    Antara skop bidang dalam kerjaya ini ialah pengendalian majlis-majlis dan acara seperti dibawah:-

    • Majlis perkahwinan
    • Majlis cukur jambul
    • Majlis sosial seperti majlis hari lahir, perpisahan
    • PIC (person in charge) untuk semua technical meetings, liaison antara pengantin-family-jemputan-krew-caterer-designer-venue provider
    • Majlis makan malam
    • Kursus dan seminar
    • Acara promosi/pelancaran
    • Penyewaan khemah, pakaian dan set audio dan karaoke
    • Penganjur car boot sale dan flea market (pasar lambak)
    • Menjadi organizer atau agent untuk mendapatkan harga terendah bagi client dan untuk memudahkan sebarang urusan pelancaran majlis.

    Testimoni daripada peserta melalui laman sosial

     
  • Teknik jawab soalan temuduga [Kursus bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) ]

    Keluhan demi keluhan didengari daripada pemegang lulusan diploma atau ijazah kerana telah berpuluh kali menghadiri temuduga tapi gagal mendapat apa-apa pekerjaan. Keluhan ini kadang kala  disertai dengan tuduhan seperti ‘ada orang dalam’ atau macam-macam cemuhan.  Tetapi ada juga yang telah berkali-kali bertukar kerja kerana gaji yang lebih menarik dan kelihatan sangat senang orang itu mendapat kerja.

    Jangan mudah salahkan keadaan sekeliling, kadang kala kita kena kaji apakah kesilapan kita. Antara kelemahan calon temuduga ialah teknik menjawab soalan.

    Keyakinan dan kematangan.

    Perkara utama ialah calon kena yakin tentang bagaimana menjawab soalan. Jika dia sendiri tidak yakin, bagaimana bakal majikan hendak yakin untuk mengambil calon itu untuk bekerja?

    Keyakinan boleh dibentuk dengan menambahkan pengetahuan. Let me tell you boys and girls.. you can’t get the knowledge that you want only from your social media platform such as facebook or instagram. Read from other sources, books and magazines are like so not yesterday!

    Book and magazine. It may sounds conventional but it will almost  surely book you into the office desk.

    Tambah pengentahuan seperti daripada buku ilmiah. Baca apa-apa yang berkaitan dengan bidang kita atau bidang-bidang yang berkaitan dengan kerjaya yang dipohon. Jika asyik baca novel ‘jiwang’, ketika hendak menjawab soalan pun nanti akan keluar jawapan ‘jiwang’. Anda perlu tahu membezakan apa itu ‘blue ocean strategy vs red ocean strategy’ atau teori-teori daripada tokoh pengurusan terkenal jika ingin menjawat jawatan dalam bidang profesional.

    Jika berminat membaca majalah, pelbagaikan kategori majalah kepada majalah profesional yang mengandungi pandangan daripada pengamal dalam industri yang anda ingin ceburi.

    Akhbar terlalu membosankan? Mungkin ya atau mungkin tidak. Jika anda berpeluang membaca akhbar samada konvensional atau online, bacalah artikel yang mampu membuatkan anda berfikir.

    Jangan bataskan pengetahuan anda hanya melalui buku-buku  atau nota untuk kuliah sahaja.

    Jika menonton, apa kata ubah sedikit pemikiran dan menonton dokumentari. Ia akan membuka minda anda ke arah yang lebih matang.

    Perkara diatas adalah antara yang telah dikongsikan bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP). Kebanyakan mereka adalah pelajar tahun akhir yang akan menempuh detik-detik temuduga. Teringat zaman-zaman CuteCarry study dulu, cuma pada zaman dahulu CuteCarry bukan ada apa-apa pangkat atau menanggotai apa-apa persatuan atau perwakilan. CuteCarry sibuk ke fashion show selepas kuliah!

    Thank you guys. It is such a great, great moment.  Kursus diadakan selama dua hari dan ia adalah termasuk unsur-unsur IMAGE- ABC- Appearance, Behaviour, Communication. Sesi lengkap menerangkan berkenaan penampilan, cara-cara berkomunikasi sehinggalah kepada cara makan dimajlis makan malam rasmi (fine dining)  dan simulasi temuduga.

    Berminat menganjurkan kursus  ditempat anda?

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     

    Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

     

    Fabulous, terbaik dan sebagainya Testimoni yang diperolehi melalui laman media sosial. Terima kasih!

     

     

     

    Kursus dibuat di Hotel Vistana KL selama dua hari. Nice hotel, great refurbishment. Kelemahan Hotel Vistana KL ialah tiada “room service” utk saya memesan makanan. Ia agak menyusahkan bagi saya yang jenis check in hotel dan terus malas nak keluar. Terpaksa pakai baju bersiap bagai utk turun ke lobi hotel utk membeli makanan. Nasib baik chicken sandwich with vege sangat terbaik!!!

     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry