Featured

 
 

Recent Posts

  • Kerja PTD terperap dalam pejabat – seorang Artis

    11

    Saya terbaca satu kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang artis. Kenyataan adalah seorang PTD atau Pegawai Tadbir Diplomatik kerjanya hanya ‘terperap di pejabat’.

    Ini bukan post sentap, marah atau defensive tetapi memberi pencerahan.

    Saya juga berharap jangan orang nak kutuk-kutuk atau marah artis ini. Relax ye. Positif.  Saya berpendapat mungkin dia tidak tahu.

    Sejujurnya saya tidak kenal artis ini kerana ia mungkin artis baru tetapi disebabkan oleh kenyataan beliau terus berminat nak kenal.

    Artis ini tahukah apa tugas jawatan PTD?

    Saya adalah seorang bekas PTD. Perkhidmatan saya bersama kerajaan Malaysia selama 10 tahun (Gred M41 sehingga Gred M48) sebelum saya meletakkan jawatan untuk menjalankan perniagaan sendiri. Percayalah adik kerjaya ini bukan ‘terperap dipejabat’.

    Saya tidak mahu bagi pandangan pengalaman orang lain tetapi pengalaman saya.   Seriously dik, bukan terperap dalam pejabat. Kerja ini memerlukan saya bekerja jiwa dan raga.

    Hari minggu selalunya ada program dan memang “tidak terperap di pejabat”.

    Cuti kadang kala tidak boleh sebab kena buat program dan “bukan terperap di pejabat”.

    Ohh…kadang kala “terperap di pejabat” sebab susah sangat nak balik pukul 5 petang.

    Kesusahan dan pengalaman saya sebagai PTD membolehkan saya menjalankan perniagaan saya. Ada orang yang hairan dengan kehidupan ‘hectic’ saya dalam menjalankan perniagaan dan bilakah waktu saya berehat.

    Saya hanya berkata ‘waktu kerja PTD dulu dah biasa ni, pagi petang siang malam kerja so dah tak terasa apa”.

    Oh.. tahukah anda sapa PTD? Meraka adalah terdiri daripada pegawai-pegawai yang tidak ‘terperap di pejabat”. Antara pegawai-pegawai dibawah skim PTD ialah Duta-duta Negara di seluruh dunia, Ketua Setiausaha (ketua kementerian-kementerian), Ketua-ketua Pengarah (Ketua jabatan), Pegawai Daerah (DO- District Officer), pegawai-pegawai di kementerian, jabatan dan agensi. Mereka adalah PTD. Ada yang bertugas mewakili negara untuk isu-isu penting daripada di  Geneva sehinggalah di United Nations (UN).

    VIP kerajaan Tan Sri, Dato Seri, Dato tu ramai PTD. So, janganlah bagi mereka kecil hati. Kerja kuat tau mereka.

    Memang tak terperap.

    Ini adalah contoh pandangan sesetengah masyarakat tentang tugas penjawat awam. Ini bukan hanya untuk jawatan PTD tetapi untuk semua penjawat awam. Ada yang kata malas buat kerja, tiada kerja, boleh minum bila ada masa dan pelbagai perkara negatif.

    Mungkin yang dilihat malas buat kerja tetapi tidak bolehlah nak masukkan semua didalam kategori itu. Ramai yang bekerja keras meninggalkan keluarga dan segalanya.

    So, jangan berpandangan negatif.

    Btw.. kalau nak kerja PTD kena lalui beberapa langkah seperti peperiksaan bertulis, ujian tiga hari dua malam dan kemudian temuduga.

    Jika lepas ketiga-tiga bukan bermakna anda dilantik tetapi kena hadir kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) selama enam bulan. Zaman saya dulu sangat berat, kena jadi pegawai, polis, askar, bomba, penempatan daerah dan macam-macam aktiviti). Jika berjaya baru boleh dilantik sebagai PTD.

    Jika anda boleh lalui  atau lulus semua ini baru boleh komen samada terperap di pejabat atau tidak.

    Saya tidak lagi bekerja sebagai PTD tetapi terima kasih kepada jawatan ini. Banyak saya belajar, daripada KPI, NKRA, buat budget, meeting, protokol, etiket, perhubungan awam sehinggalah kepada imej.

    Bulan puasa lepas adalah amat busy untuk saya kerana memenuhi undangan mengendalikan program di seluruh negara.

    Thank you Puan Azian. Pengarah Kanan Latihan FAMA.

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image

     

    BRANDING & NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING di CuteCarry Academy.

     

    Unit Trust Ampang Branch untuk IMAGE ABC branding course.

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image

    10

    Tqvm Datin Sri Fiona Sin, isteri kepada Menteri NRE dan Datin Sri Noridzan for the invitation.

    Puspanita Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE),Putrajaya bersama CuteCarry untuk seminar Imej & komunikasi.

    CuteCarry @ RHR HOTEL UNITEN BANGI (formerly known as Residence Hotel UNITEN) to conduct Dynamic IMAGE in Hospitality Training for the staffs.

    YouTube Preview Image

     

    YouTube Preview Image

     

     

     

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang imej, penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

    Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.

     

     

     

     
  • RAYA BIRTHDAY DI MOROCCO & PERFUME CUTECARRY

    8

    Selamat Hari Raya. Tahun ini adalah tahun gembira kepada saya kerana saya mencapai dua perkara yang saya idam-idamkan.

    Perfume & Morocco!

    Alhamdulllilah kerana diberikan rezeki untuk menjelajah Morocco yang memang menjadi salah satu destinasi dalam wishlist. Saya ke Casablance, Fez, Volubilis dan destinasi puncak di Tapak Warisan Dunia UNESCO di Jana El Fana Marrakech untuk menyambut Hari Lahir Saya.

    Morocco adalah negara yang eksotik, bersejarah dengan budaya yang terpelihara.

    23

    45679

    Ringkasan:-
    ‪#‎orang‬ Morocco sopan dan ramah berbanding beberapa negara lain “seangkatan” yg pernah saya lawati.
    # duit kita lebih mahal. Tetapi ada juga barang mahal daripada Malaysia 
    ‪#‎roti‬ makanan utama dan makanan sini tak pedas langsung. Mereka suka makanan manis. Restoran-restoran Asia terdapat di bandar-bandar tetapi harga agak mahal dan rasanya lebih kepada selera Morocco.
    ‪#‎masjid‬ hanya dibuka ketika waktu solat.
    ‪#‎bahasa‬ Arab dan French ialah bahasa utama. English kurang sikit disini.
    ‪#‎jangan‬ lupa shopping barangan kulit dan tembaga di Fez
    ‪#‎pakai‬ kasut yg selesa kerana akan banyak berjalan disini.
    ‪#‎jika‬ nak experience exotic Moroccan lifestyle, tinggallah di hotel konsep ‘riad’ -rumah lama yg diubah menjadi hotel yg terletak didalam kawasan warisan dunia.
    #orang Morocco suka dgn orang Malaysia. Thank you very much to our former leader.
    # jika nak guide yg bagus dan boleh dipercayai, sila whatapps
    +212 6 79 30 58 86 (Irfan- Malaysian based in Morocco)

    1

    Nak cuba perfume CuteCarry?

    Elysian untuk wanita dan Suave (lelaki) sudah boleh diorder. 

    RM49.90 sahaja. 30ml . Eau de Parfum. Confirm wangi. Halal dan boleh dibawa solat. 
    Ramai yg dah puji bau yang amat wangi dan tahan lama. 

    Jika pernah hadir kursus bersama CuteCarry anda semua tahukan betapa cerewetnya saya jika berkenaan dengan perfume. Ini adalah perfume yang paling saya puas hati.  Ekstrak diperolehi daripada Paris dengan mutu pembuatan yang terbaik.


    Watsapp 012 473 3545   atau 0193290397
    Cash on delivery di kawasan Putrajaya, Seri Kembangan, Serdang, Puchong atau boleh pick up sendiri di pejabat kami di Seri Kembangan (berdekatan dengan Pasar Borong Selangor – waze: CuteCarry Sdn Bhd)

     

    Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

    Kursus bukan sahaja didalam bidang penampilan, protokol dan komunikasi tetapi pada tahun ini kami mempelbagaikan perkhidmatan seperti kursus MOTIVASI, TEAM BUILDING, NEURO LINGUISTIC PROGRAMMING, PEMBINAAN KERJAYA dan PELBAGAI LAGI.

    Sila klik disini. atau hubungi 012 473 3545   atau 0193290397

     

     
  • 100% kepuasan?

    Terima kasih.

    Peserta amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

    Keseluruh peserta memberi 100% untuk Kursus Transformasi Kerjaya bersama CuteCarry.
    Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPEIM).

     

     

    Tengok lah kursus snap laporan yang diberikan kepada saya.

     

     

    TERIMA KASIH.

    Kursus-kursus anjuran CuteCarry boleh dilihat disini. KLIK

    Modul Kursus atau seminar juga boleh dibuat mengikut kehendak dan keperluan urusetia

    Hubungi 0124733545 cutecarry@yahoo.com   training@cutecarry.com

     
  • Makanan murah di Pasar Ramadan di Paka, Terengganu

    Kerjaya saya membawa saya berjalan ke serata Malaysia. Kelebihan berjalan ditempat orang ialah kita dapat melihat pelbagai budaya dan sesungguhnya makanan yang sedap.

    Terutamanya bila waktu puasa dan terjah Ramadan.

    CuteCarry telah dijemput untuk mengendalikan Kursus Dynamic IMAGE in Hospitality oleh RHR Hospitality. Syarikat ini menguruskan hotel-hotel seperti The Qamar di Paka dan RHR Bangi (sebelum ini dikenali sebagai Hotel Residence).

    Lihatlah juadah tradisi Terengganu yang meriah di Bazar Ramadan Paka. Ia terletak hanya sekitar 10 minit berjalan daripada Hotel Qamar.

    Makanan disini murah jika dibandingkan di kawasan tempat tinggal saya  Kuala Lumpur. Jauh lebih murah. Puas hati bila membeli..

    CuteCarry juga telah mengendalikan sesi yang sama di  Hotel RHR Bangi.

    Kursus ini bukan sahaja berkenaan imej tetapi yang utama untuk mengetahui kelebihan ataupun USP (Unique Sales Propositions) untuk hotel.

    Setiap hotel mempunyai USP yang berbeza dan ia hanya diketahui jika ada perancangan dan perbincangan yang rapi. CuteCarry telah mengadakan sesi perbincangan dengan semua peserta samada daripada bahagian kitchen sehingga sales. Alhamdulillah USP telah diperolehi dan hasilnya akan digunakan untuk memperbaiki mutu perkhidmatan dan jualan.

    USP membantu meningkatkan jualan jika kita pandai menggunakannya.

    Go Qamar Go!!!

     

    Jika di KL saya memang tiada kesempatan untuk ke Bazaar Ramadan sebab terlalu sibuk dan traffic (faham2 je lah kan). Tetapi di Paka saya rasa seronok sangat dapat beli kuih2 yg susah dapat di KL.

     

    Nasi goreng Gelombang & Sri Kerteh mocktail for buka puasa.
    Thank you The Qamar Resort belanja I buka puasa
    Alhamdulillah.
    Work and play.
    But when you love your job too much it is more to play!

     

     

    Good morning from The Qamar Resort, Paka, Terengganu.

    View from my training room.

     

     

     

     

     

     

    YouTube Preview Image

    Puan Nurul, Sales Manager, Qamar Resort. Paka.

    Orang sales mmg sesuai datang kursus ni!

     

    YouTube Preview Image

    Cuba klik untuk dengar apa kata En Jaslan, IT Department.

    Tontonlah apa kata mereka…

     

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

     

    TERIMA KASIH KEPADA RHR HOSPITALITY DAN QAMAR.

    Kursus-kursus anjuran CuteCarry boleh dilihat disini. KLIK

    Modul Kursus atau seminar juga boleh dibuat mengikut kehendak dan keperluan urusetia

     

     
  • PELAJAR MALAYSIA PERNIAGAAN MAJU DI JORDAN

     

    PELAJAR MALAYSIA BUKA PERNIAGAAN DI JORDAN

    CuteCarry telah melancong ke Israel (masuk melalui Jordan, guna pas khas), Palestin dan Jordan pada akhir tahun lepas.

    Urusan percutian di Jordan diuruskan oleh Aiman Hamdi Mazlan, pelajar Malaysia yang berasal dari Kelantan.

    Sepanjang seminggu di Jordan saya sempat berkongsi tips penjenaman dan perniagaan bersama Aiman. Ikuti kisah beliau.

    ———————————————————————————–

     

     

     

     

     

    PELAJAR MALAYSIA BUKA PERNIAGAAN DI JORDAN

    CuteCarry telah melancong ke Israel (masuk melalui Jordan, guna pas khas), Palestin dan Jordan pada akhir tahun lepas.

    Urusan percutian di Jordan diuruskan oleh Aiman Hamdi Mazlan, pelajar Malaysia yang berasal dari Kelantan.

    Sepanjang seminggu di Jordan saya sempat berkongsi tips penjenaman dan perniagaan bersama Aiman. Ikuti kisah beliau.

    ———————————————————————————–

    Saya jarang buat status pasal bisnes, tapi kali ni nak buat juga.
    Awal tahun haritu, saya dapat job bawa perunding imej dan latihan tuan Hafiz Mustapha tuan punya syarikat CuteCarry Sdn Bhd.

    Beliau melancoong di Jordan selepas menghabiskan percutian di Palestin & Israel dan umrah. Otak asyik berfikir apakah perniagaan yang beliau jalankan. Selepas berbual bagai brulah saya tahu Tuan Hafiz ni berhenti kerja kerajaan iaitu Pegawai Tadbir Diplomatik (gaji yg sangat tinggi bagi saya haha) dan terjun ke bidang perniagaan yg beliau minati.

    Saya tahu sedikit sebanyak yg dia ni adalah konsultan untuk usahawan dlm bisnes. Saya dan rakan Kriey Alias tidak melepaskan peluang . Kami menikamat makan malam di Restoran Marina di Jordan dan beliau memberikan tips-tips untuk penjenamaan dan pemasaran…Kita nak mantapkan lagi Awra Cargo..Lepak dalm sejam macam-macam dia ajar kami; bgaimana nk brandingkan Awra Cargo ni, apa yg kami perlu buat dan apa yang tak perlu .

    Alhamdulillah kami apply tips yang diberikan .
    Hasilnya ialan kini jualan kargo dah jauh melebihi tahun lepas, syukur kpd Allah.

    Dia ni juga lah sbenarnya yang suruh saya buat page Kembara Jordan. .Dia yang bagi nama fanpage dan ajar bgaimana benda simple tapi boleh dpt job yang banyak . Alhamdulillah murah rezeki sehingga kini. Hasilnya melalui page tu bertalu-talu orang menghubungi seluruh dunia hendak berjalan di Jordan.. Perniagaan pakej pelancongan di Jordan amat mendapat sambutan!

    Saya tidak pernah menghadiri kursus atau seminar beliau. Kami hanya berbual ketika makan malam. Bayangkan kalau dapat peluang join seminar dia nanti di malaysia, boleh jd jutawan kut.. hahahha..

    .Itulah perkara menarik bila kita bekerja dengan manusia dari pelbagai latarbelakang,. Kita ambil ilmu dan pengalaman orang yg dah berjaya untuk bekalan kita nanti. Moga-moga daoat uga ada bisnes yg kukuh kt malaysia nanti

    ………………………………………………………………………………………………………..

    Itu lah diantara kisah menarik yang dikongsi oleh Aiman. Beliau telah berjaya menjenamakan perniagaan beliau. Adakah anda ingin menjadi seperti Aiman atau ramai lagi peserta yang telah berjaya?

    Adakah anda berminat menjadi seorang penceramah, konsultan atau menjalankan perniagaan dalam bidang latihan?

    Ia mungkin menjadi satu titik tolak didalam kerjaya anda.

    Ia terbuka kepada semua samada yang sudah ada pengalaman ataupun yang masih mencari-cari arah didalam kerjaya.

    Bidang kerjaya didalam bidang ini terlalu luas bukan hanya didalam bidang perundingan imej tetapi didalam bidang peningkatan diri, motivasi, komunikasi dan sosial juga etika.

    Saya akan berkongsi dengan anda pengalaman saya menjalankan perniagaan saya bermula dengan kosong. Zero. Tiada apa-apa.

    Saya juga telah mengembangkan perniagaan saya didalam bidang penjenamaan, motivasi dan membantu mereka yang ingin meningkatkan potensi diri.

    Train the Trainer Super Image Consultant Siri 2/2016 akan diadakan pada 28 – 31 Ogos 2016.

    Pelaburan: RM7000

    Early Bird: RM3500

    Kami menerima kad kredit dan bayaran secara ansuran.

    Hubungi 0193290397

    training@cutecarry.com

    http://www.cutecarry.com/cute-friends/

     
  • Make Up cantik di Hari Raya

    POSTER 1.1
    Ada yang tak pandai make up terus pandai.
    Dulu pakai bantai je make up.
    Mereka make up sendiri sebab kita sediakan peralatan.
     
    Dalam sehari pun boleh expert make up!
     
    Bila dah make up:
    — saudara mara dan rakan-rakan kata “Cantiknya ” ketika berhari raya
    — ramai orang akan tanya pakai produk apa
    –barulah rasa confident pergi office.
    –rasa cantik bila pi rumah terbuka
    –orang pandang-pandang waktu shopping Suami or boyfriend pun tak cari lain.
     
    Sebenarnya make up bukan lah susah pun.
     
     
    Kelas ni sis akan belajar
    —Teknik make up pantas atau 5 minit make up
    —make up cepat pagi-pagi atau lepas solat
    —Make up dinner menawan.
    —Make up jangan jadi macam hantu Kak Limah
    —Tips bentuk kening tanpa mencabut bulu
    —Analisa warna kulit
    —Padanan warna kulit dengan tudung.
    —Pemilihan eye shadow dan foundation
    —Teknik foundation tak bercapuk
    —Tips soleken tidak pecah
    —Tips make up tahan lama
    —Solekan glowing effects
    —Teknik secantik pelakon-pelakon drama waktu petang or maghrib
    —Teknik pakai bulu mata jangan jadi macam Big Bird Sesame Street
    —Tips shading kuruskan muka
     
    Ada lagi.. kursus ini sis akan dapat:-
    Nota make up
    Hijab styling
    Tona kain yang bersesuai dengan warna kulit
     
    BARANGAN DISEDIAKAN. PESERTA HANYA BAWA WET TISSUE
    Peserta digalakkan membawa barang sendiri jika ada.
     
    Sapa yang ajar?
    Kursus yang akan dikendalikan oleh Kak Naza,
    Dia dah make up ramai selebriti
    diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia sebagai Tenaga Pengajar Bertauliah.
    mengajar di berpuluh-puluh agensi kerajaan dan swasta
    berpengalaman dekat nak 20 tahun.
     
    Jangan risau. Dia memang mahir. Tak paham boleh tanya sampai pandai.
     
    Dan semua akan dimasukkan didalam Group Whatapps untuk pertanyaan dan perkongsian selepas kelas.
     
     
    11 dan 18 June 2016 (Sabtu)
    di Akademi CuteCarry, Seri Kembangan.
    9 to 3 petang
    CUMA BAYAR RM99!
    Murah sangat. 
     
    Whatapps 0124733545 atau  0193290397
    Jom tengok gambar sekitar Kelas Colour You Beautiful Siri 3 pada 4 JUNE yag lalu.
     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry