Featured

 
 

Recent Posts

  • 100% kepuasan?

    Terima kasih.

    Peserta amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

    Keseluruh peserta memberi 100% untuk Kursus Transformasi Kerjaya bersama CuteCarry.
    Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPEIM).

     

     

    Tengok lah kursus snap laporan yang diberikan kepada saya.

     

     

    TERIMA KASIH.

    Kursus-kursus anjuran CuteCarry boleh dilihat disini. KLIK

    Modul Kursus atau seminar juga boleh dibuat mengikut kehendak dan keperluan urusetia

    Hubungi 0124733545 cutecarry@yahoo.com   training@cutecarry.com

     
  • Makanan murah di Pasar Ramadan di Paka, Terengganu

    Kerjaya saya membawa saya berjalan ke serata Malaysia. Kelebihan berjalan ditempat orang ialah kita dapat melihat pelbagai budaya dan sesungguhnya makanan yang sedap.

    Terutamanya bila waktu puasa dan terjah Ramadan.

    CuteCarry telah dijemput untuk mengendalikan Kursus Dynamic IMAGE in Hospitality oleh RHR Hospitality. Syarikat ini menguruskan hotel-hotel seperti The Qamar di Paka dan RHR Bangi (sebelum ini dikenali sebagai Hotel Residence).

    Lihatlah juadah tradisi Terengganu yang meriah di Bazar Ramadan Paka. Ia terletak hanya sekitar 10 minit berjalan daripada Hotel Qamar.

    Makanan disini murah jika dibandingkan di kawasan tempat tinggal saya  Kuala Lumpur. Jauh lebih murah. Puas hati bila membeli..

    CuteCarry juga telah mengendalikan sesi yang sama di  Hotel RHR Bangi.

    Kursus ini bukan sahaja berkenaan imej tetapi yang utama untuk mengetahui kelebihan ataupun USP (Unique Sales Propositions) untuk hotel.

    Setiap hotel mempunyai USP yang berbeza dan ia hanya diketahui jika ada perancangan dan perbincangan yang rapi. CuteCarry telah mengadakan sesi perbincangan dengan semua peserta samada daripada bahagian kitchen sehingga sales. Alhamdulillah USP telah diperolehi dan hasilnya akan digunakan untuk memperbaiki mutu perkhidmatan dan jualan.

    USP membantu meningkatkan jualan jika kita pandai menggunakannya.

    Go Qamar Go!!!

     

    Jika di KL saya memang tiada kesempatan untuk ke Bazaar Ramadan sebab terlalu sibuk dan traffic (faham2 je lah kan). Tetapi di Paka saya rasa seronok sangat dapat beli kuih2 yg susah dapat di KL.

     

    Nasi goreng Gelombang & Sri Kerteh mocktail for buka puasa.
    Thank you The Qamar Resort belanja I buka puasa
    Alhamdulillah.
    Work and play.
    But when you love your job too much it is more to play!

     

     

    Good morning from The Qamar Resort, Paka, Terengganu.

    View from my training room.

     

     

     

     

     

     

    YouTube Preview Image

    Puan Nurul, Sales Manager, Qamar Resort. Paka.

    Orang sales mmg sesuai datang kursus ni!

     

    YouTube Preview Image

    Cuba klik untuk dengar apa kata En Jaslan, IT Department.

    Tontonlah apa kata mereka…

     

    YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

     

    TERIMA KASIH KEPADA RHR HOSPITALITY DAN QAMAR.

    Kursus-kursus anjuran CuteCarry boleh dilihat disini. KLIK

    Modul Kursus atau seminar juga boleh dibuat mengikut kehendak dan keperluan urusetia

     

     
  • PELAJAR MALAYSIA PERNIAGAAN MAJU DI JORDAN

     

    PELAJAR MALAYSIA BUKA PERNIAGAAN DI JORDAN

    CuteCarry telah melancong ke Israel (masuk melalui Jordan, guna pas khas), Palestin dan Jordan pada akhir tahun lepas.

    Urusan percutian di Jordan diuruskan oleh Aiman Hamdi Mazlan, pelajar Malaysia yang berasal dari Kelantan.

    Sepanjang seminggu di Jordan saya sempat berkongsi tips penjenaman dan perniagaan bersama Aiman. Ikuti kisah beliau.

    ———————————————————————————–

     

     

     

     

     

    PELAJAR MALAYSIA BUKA PERNIAGAAN DI JORDAN

    CuteCarry telah melancong ke Israel (masuk melalui Jordan, guna pas khas), Palestin dan Jordan pada akhir tahun lepas.

    Urusan percutian di Jordan diuruskan oleh Aiman Hamdi Mazlan, pelajar Malaysia yang berasal dari Kelantan.

    Sepanjang seminggu di Jordan saya sempat berkongsi tips penjenaman dan perniagaan bersama Aiman. Ikuti kisah beliau.

    ———————————————————————————–

    Saya jarang buat status pasal bisnes, tapi kali ni nak buat juga.
    Awal tahun haritu, saya dapat job bawa perunding imej dan latihan tuan Hafiz Mustapha tuan punya syarikat CuteCarry Sdn Bhd.

    Beliau melancoong di Jordan selepas menghabiskan percutian di Palestin & Israel dan umrah. Otak asyik berfikir apakah perniagaan yang beliau jalankan. Selepas berbual bagai brulah saya tahu Tuan Hafiz ni berhenti kerja kerajaan iaitu Pegawai Tadbir Diplomatik (gaji yg sangat tinggi bagi saya haha) dan terjun ke bidang perniagaan yg beliau minati.

    Saya tahu sedikit sebanyak yg dia ni adalah konsultan untuk usahawan dlm bisnes. Saya dan rakan Kriey Alias tidak melepaskan peluang . Kami menikamat makan malam di Restoran Marina di Jordan dan beliau memberikan tips-tips untuk penjenamaan dan pemasaran…Kita nak mantapkan lagi Awra Cargo..Lepak dalm sejam macam-macam dia ajar kami; bgaimana nk brandingkan Awra Cargo ni, apa yg kami perlu buat dan apa yang tak perlu .

    Alhamdulillah kami apply tips yang diberikan .
    Hasilnya ialan kini jualan kargo dah jauh melebihi tahun lepas, syukur kpd Allah.

    Dia ni juga lah sbenarnya yang suruh saya buat page Kembara Jordan. .Dia yang bagi nama fanpage dan ajar bgaimana benda simple tapi boleh dpt job yang banyak . Alhamdulillah murah rezeki sehingga kini. Hasilnya melalui page tu bertalu-talu orang menghubungi seluruh dunia hendak berjalan di Jordan.. Perniagaan pakej pelancongan di Jordan amat mendapat sambutan!

    Saya tidak pernah menghadiri kursus atau seminar beliau. Kami hanya berbual ketika makan malam. Bayangkan kalau dapat peluang join seminar dia nanti di malaysia, boleh jd jutawan kut.. hahahha..

    .Itulah perkara menarik bila kita bekerja dengan manusia dari pelbagai latarbelakang,. Kita ambil ilmu dan pengalaman orang yg dah berjaya untuk bekalan kita nanti. Moga-moga daoat uga ada bisnes yg kukuh kt malaysia nanti

    ………………………………………………………………………………………………………..

    Itu lah diantara kisah menarik yang dikongsi oleh Aiman. Beliau telah berjaya menjenamakan perniagaan beliau. Adakah anda ingin menjadi seperti Aiman atau ramai lagi peserta yang telah berjaya?

    Adakah anda berminat menjadi seorang penceramah, konsultan atau menjalankan perniagaan dalam bidang latihan?

    Ia mungkin menjadi satu titik tolak didalam kerjaya anda.

    Ia terbuka kepada semua samada yang sudah ada pengalaman ataupun yang masih mencari-cari arah didalam kerjaya.

    Bidang kerjaya didalam bidang ini terlalu luas bukan hanya didalam bidang perundingan imej tetapi didalam bidang peningkatan diri, motivasi, komunikasi dan sosial juga etika.

    Saya akan berkongsi dengan anda pengalaman saya menjalankan perniagaan saya bermula dengan kosong. Zero. Tiada apa-apa.

    Saya juga telah mengembangkan perniagaan saya didalam bidang penjenamaan, motivasi dan membantu mereka yang ingin meningkatkan potensi diri.

    Train the Trainer Super Image Consultant Siri 2/2016 akan diadakan pada 28 – 31 Ogos 2016.

    Pelaburan: RM7000

    Early Bird: RM3500

    Kami menerima kad kredit dan bayaran secara ansuran.

    Hubungi 0193290397

    training@cutecarry.com

    http://www.cutecarry.com/cute-friends/

     
  • Make Up cantik di Hari Raya

    POSTER 1.1
    Ada yang tak pandai make up terus pandai.
    Dulu pakai bantai je make up.
    Mereka make up sendiri sebab kita sediakan peralatan.
     
    Dalam sehari pun boleh expert make up!
     
    Bila dah make up:
    — saudara mara dan rakan-rakan kata “Cantiknya ” ketika berhari raya
    — ramai orang akan tanya pakai produk apa
    –barulah rasa confident pergi office.
    –rasa cantik bila pi rumah terbuka
    –orang pandang-pandang waktu shopping Suami or boyfriend pun tak cari lain.
     
    Sebenarnya make up bukan lah susah pun.
     
     
    Kelas ni sis akan belajar
    —Teknik make up pantas atau 5 minit make up
    —make up cepat pagi-pagi atau lepas solat
    —Make up dinner menawan.
    —Make up jangan jadi macam hantu Kak Limah
    —Tips bentuk kening tanpa mencabut bulu
    —Analisa warna kulit
    —Padanan warna kulit dengan tudung.
    —Pemilihan eye shadow dan foundation
    —Teknik foundation tak bercapuk
    —Tips soleken tidak pecah
    —Tips make up tahan lama
    —Solekan glowing effects
    —Teknik secantik pelakon-pelakon drama waktu petang or maghrib
    —Teknik pakai bulu mata jangan jadi macam Big Bird Sesame Street
    —Tips shading kuruskan muka
     
    Ada lagi.. kursus ini sis akan dapat:-
    Nota make up
    Hijab styling
    Tona kain yang bersesuai dengan warna kulit
     
    BARANGAN DISEDIAKAN. PESERTA HANYA BAWA WET TISSUE
    Peserta digalakkan membawa barang sendiri jika ada.
     
    Sapa yang ajar?
    Kursus yang akan dikendalikan oleh Kak Naza,
    Dia dah make up ramai selebriti
    diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia sebagai Tenaga Pengajar Bertauliah.
    mengajar di berpuluh-puluh agensi kerajaan dan swasta
    berpengalaman dekat nak 20 tahun.
     
    Jangan risau. Dia memang mahir. Tak paham boleh tanya sampai pandai.
     
    Dan semua akan dimasukkan didalam Group Whatapps untuk pertanyaan dan perkongsian selepas kelas.
     
     
    11 dan 18 June 2016 (Sabtu)
    di Akademi CuteCarry, Seri Kembangan.
    9 to 3 petang
    CUMA BAYAR RM99!
    Murah sangat. 
     
    Whatapps 0124733545 atau  0193290397
    Jom tengok gambar sekitar Kelas Colour You Beautiful Siri 3 pada 4 JUNE yag lalu.
     
  • RASA NAK PATAH TULANG KELILING MALAYSIA DALAM TUJUH HARI

    MAAF sangat kerana saya terlalu jarang update blog ini berbanding dahulu.  Saya terlalu sibuk dengan urusan perniagaan dan seharian. Oh…saya tahu itu adalah alasan saya. Sepatutnya kalau nak update boleh je kan? Tetapi kadang kala bila dah terlalu letih nak buka laptop pun malas. Alasan kan… lol.

    Contohnya adalah baru-baru ini. Saya telah mengelilingi Malaysia dalam tujuh hari!

    ISNIN di Bangi, SELANGOR.

    CuteCarry mengendalikan TEAM BUILDING untuk Kementerian Pendidikan Malaysia.
    Hari Pertama yg akan dikendalikan oleh saya dan hari kedua dan ketiga oleh team #cutecarry

    Alhamdulillah program tiga hari yang berjalan dengan penuh keseronokan dan ilmu.

     

    SELASA & RABU di MELAKA

    IMAGE BUILDING FOR SURUHANJAYA PILIHANRAYA MALAYSIA in Malacca.
    I love Malacca but I will just stay in my room to gain energy for superbusy days ahead.

     

    Terima kasih urusetia kerana bilik yang comel di hotel ini.

     

     

    TERIMA KASIH SEMUA

    Terima kasih terhadap maklumbalas yang diberikan.

     

    KHAMIS DAN JUMAAT di Labuan,

    View from my hotel room.

    Ohh..i love my life.

    Labuan.

    Two days Customer Service Seminar for LDA Labuan Holdings Sdn Bhd.

     

     

    Terima kasih terhadap maklumbalas yang diberikan!

    Mestilah makan banyak kan kalau dah di Labuan. Nagalang Village Seafood Restaurant.

    Chatting with the owner of Billion Waterfront Hotel in Labuan, Peter Kong. Thank you for asam pedas oxtail with soft bun and nasi goreng special.
    Terasa kerdil sangat bila bersama owner business yg terlalu hebat..dapat sikit2 tips business. Paling penting dlm business ialah marketing. I’ll remember that.
    Thank you Alai introduced me to him.. aldo to Ewin.
    Best jumpa geng2 lama.
    ps:punyalah lama kenal baru tau yg Alai ialah Kedayan..hahaha.

     

    SABTU: Shah Alam, SELANGOR

    PROGRAM GROOMING HOLISTIC STUDENT DEVELOPMENT
    UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG. #
    Ini adalah tahun ketiga saya bersama ikon dan MPP UMP.
    3 days 2 night. Hari pertama saya sehari suntuk sampai malam (sebab ada sesi latihan fine dining) dan hari seterusnya oleh team CuteCarry.

    From Labuan to Shah Alam.
    Grooming seminar for Universiti Malaysia Pahang students.
    But now am hungry n sleepy!!
    Tido or makan? Saya pilih tidur…

     

    Saya pilih tidur. Saya mahu tidur tetapi sebelum tidur saya wajib baju tidur yang dipakai bersih dan badan berbau wangi, baru boleh tidur.
    ohhh.. Jika tidur di hotel tv kena sentiasa on. Kalau tak tak boleh tido juga…
    Tapi jika wajah-wajah ini yg muncul di tv x best jugak kan. Lol.

    Saya tak lah pernah ada pengalaman jumpa super natural dalam hotel tetapi kadang-kala ada lah juga rasa. Kadang kala.. kadaang kala.

    Maybe just my imagination!

     

    AHAD – PULAU PINANG

     

     

     

     

     

    Super Tailor bersama CuteCarry x Awie Manik di Pulau Pinang.
    Peserta dari Perak sehingga Kedah.
    Pelbagai latarbekang…
    Tqvm semua.

     

     

    Saya tak menganjar menjahit tetapi hanya BRANDING & MARKETING. Jahitan dikendalikan oleh Awie Manik. Kita jelajah Malaysia untuk program ini. Jika nak join hubungi 0193290397

    Selesai sahaja di Pulau Pinang saya kembali ke KL kerana urusan lain menunggu.

    Penat sangat tetapi puas. Saya penat kerana saya memandu sendiri (tiada pemandu dan pembantu-pembantu saya di pejabat) dan saya berdiri hampir 8 jam sehari mengendalikan ceramah.

    PASSION.

     

    Bila saya akan berhenti?

    Bila saya dapat semua ini…

    Saya tiada benda-benda diatas. Saya akan memperlahankan rentak jika ada benda-benda diatas.

    Tetapi berkemungkinan saya akan lebih sibuk jika ada benda-benda diatas.

    Apa yang penting ialah kerja kuat dan carilah rezeki halal.

    Ingin menganjurkan kursus ditempat anda?  Modul kursus boleh diubah mengikut keperluan urusetia.

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0124733545 atau 0194432763

    Maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     

     
  • Beza antara EKSA dan 5s

    5s dan EKSA (Ekosistem Kondusif Sektor Awam) mempunyai persamaan dan perbezaan.

    Saya adalah seorang penceramah 5s dan telah berpengalaman selama lebih kurang 8 tahun. Ada yang kata 5s tak relevan lagi didalam bidang sektor kerajaan kerana digantikan dengan EKSA.

    Betul ke dakwaan itu dan  adakah sistem 5s terlalu teruk sehingga terpaksa digantikan dengan sistem baru?

    Saya telah meneliti dokumen EKSA dan saya tersenyum. Sebenarnya amalan EKSA adalah penambahbaikan 5s. Tetapi secara sejujurnya sejak daripada dahulu saya telah mengamalkan semua amalan dalam EKSA didalam bimbingan 5s saya.

    Sama seperti EKSA, 5s dibawah bimbingan saya menekankan konsep korporat. Saya lenyapkan unsur-unsur gantung-gantung atau lekat-lekat seperti tadika. Saya pun kurang pasti konsep ‘tadika’ tu datang daripada unsur apa. Sepatutnya jika ada sistem pejabat lebih kemas bukan serabut.

    Bukan semua benda perlu dilabelkan. Tidak perlulah dilabelkan televisyen, peti ais, peti sejuk dan segala bagai perkara. Label hanya perlu seperti kedudukan berubah dan memudahkan penyusunan semula.

    Saya juga menggalakkan penggunaan barang terpakai atau konsep kitar semula ‘recycle’. Banyak penjimatan boleh dilakukan. Sebagai seorang pencinta alam saya amat gembira kerana dokumen EKSA menekankan perkara tersebut. Jika hendak tahu kenapa semua beg saya besar-besar ialah kerana saya kurang menggunakan beg plastik jika membeli belah. Beg plastik tidak baik untuk alam sekitar.

    Kedua-dua nya adalah untuk memberikan kelebihan daripada segi kecekapan, menjimatkan ruang dan masa juga pendekatan secara holistik.

    Saya telah dijemput oleh syarikat swasta dan kerajaan untuk mengendalikan ceramah 5s dan EKSA.
    1

     

    Top Thermos Manufacturing di Shah Alam. Kilang ini adalah pembuat termos yang terbesar di Asia (mungkin di dunia!). Gembira bila bersama dengan pekerje disini.

     

    Kursus EKSA untuk  Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

    Program Branding Amalan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) bersama warga Bahagian Pembangunan, Kementerian Pertanian Industri Asas Tani.

    Pelbagai teknik 5s dan EKSA telah dikongsikan bersama dengan peserta semua.

    Kursus ini juga diselitkan dengan penjenamaan organisasi, hiasan dalaman (interior decoration) dan juga motivasi.

    Berminat mendapatkan perkhidmatan daripada CuteCarry hubungi 0193290397 atau training@cutecarry.com atau cutecarry@yahoo.com

     

     

     
 
 
 
 

CuteCarry.tv

 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry