STRESS? TRAVEL ALONE, DONT CARE!

Jangan pandang serong atau pelik orang yang suka travel atau bercuti seorang diri. Mereka bukanlah tiada kawan tetapi memerlukan masa untuk “me time”. Me time adalah sesi destress atau nyah stress untuk mereka yang sibuk dengan urusan kerja dan keluarga. Me time ini tidak perlu lama, cukuplah sehari dua. Kena lupakan atau ketepikan sikit urusan-urusan. …

AMBOI, MAKIN MENYERLAH IKON CUTECARRY!

DULU MALU-MALU, SEKARANG DAH HEBAT! Tahniah kepada Pn Latiffah Wahid, Alumni Super Image Consultant (Train the Trainer) yang akan tampil berkongsi dalam BePRO – Bengkel Mengurus Cukai yang akan diadakan pada 23 April ini di Taman Bangi Avenue, Kajang.  Bagi mereka yang berminat nak belajar bagaimana nak uruskan cukai? Boleh join bengkel bersama Pn. Latiffah, …

JANGAN MALU ‘REWARD’ DIRI SENDIRI

Seorang peserta  mengadu pada saya yang dia diperli oleh kakak ipar kerana membeli shawl berharga RM500. Dia yang bekerja sebagai kerani dikatakan membazir duit dan beli barang tak padan dengan gaji kerani. Peserta tu bagitahu dia mengumpul duit beberapa bulan untuk shawl tersebut. Terlalu teringin dan hanya beli sehelai je. Bukan selalu pun beli barang mahal.  “Pendapat …

TAK KERING GUSI HADIR SEMINAR HAFIZ CUTECARRY!

Penampilan dan keterampilan diri merupakan perkara yang perlu dititikberatkan dalam dunia bisnes.  Sudah tentu kita nak tampil yakin apabila berhadapan dengan orang sekeliling. Keyakinan dalam komunikasi mahupun cara kita berpakaian juga adalah penyumbang untuk kita memiliki branding diri yang tersendiri. Bila ada branding diri, lahirlah aura sebagai seorang usahawan yang berjaya.   >>>> Klik untuk Teaser …

BILA LAGI NAK BRANDING DIRI SENDIRI?

*Penampilan yang langsung tidak sesuai dengan kerjaya, imej tidak meyakinkan orang sekeliling, tak nampak professional *Masih was-was dalam memilih warna yang sesuai dengan warna kulit *Masih keliru dengan jenis bentuk muka dan bentuk badan sendiri *Tak yakin ketika berkomunikasi dengan rakan sekerja, majikan, pelanggan, mahupun orang sekeliling *Gagal dalam mempraktikkan protokol dan etika yang betul …

SIAPA KATA PENJAWAT AWAM ‘PEMALAS’ ?

Acapkali mendengar yang mereka yang bekerja kerajaan dicop sebagai tidak efisien, kurang kerja dan banyak melepak. Orang-orang kerajaan ini juga dikatakan kerja mudah, pergi kerja jam 8.00 pagi, minum jam 9.00 pagi, rehat 2 jam dan pulang pada jam 5.00 petang. Situasi ini mungkin tepat jika dilihat kepada segelintir pegawai atau kakitangan kerajaan yang malas. …