• Lobster yang paling murah, sedap dan segar di Kota Kinabalu (Kursus bersama Setiausaha MARA)

    Jika disebut Kota Kinabalu Sabah, antara yang terbayang ialah makanan laut yang segar dan murah. Ia memang murah tetapi anda patut mencuba lobster atau udang kara ketika berada disini. Jika hendak yang terbaik dan menepati selera orang Semenanjung yang sukakan kepedasan, sila ke satu gerai di Kota Kinabalu. CuteCarry terlupa apakah nama tempatnya tetapi ia BUKAN terletak di Pasar Filipina. Anda perlu berjalan sekurang-kurangnya 10 hingga 15 minit dari Pasar Filipina  dan anda akan terjumpa dengan gerai-gerai yang dikendalikan oleh masyarakat tempatan. Maafkan saya tetapi saya terlupa nama gerai tersebut.  Tetapi hasi check ini ditulis Segama Waterfront. Terdapat banyak gerai tetapi gerai yang paling sedap terletak di tepi laut dan ia yang paling besar dan mungkin ramai orang makan. Vague description? I am so sorry!

    Lobster yang amat besar tersebut berharga hanya RM126. Jika anda fikir ia mahal, cuba anda tanya harga lobster di Semenanjung dan saya pasti akan terkejut dengan betapa murahnya lobster ini.

    Lobster yang amat besar + beberapa ekor ketam saiz sederhana + beberapa ekor sotong saiz sederhana + ikan yang berwarna biru saiz besar + rumpai laut + nasi = RM200

    Jika biasa makan makanan laut, anda akan merasakan ia amat murah untuk tiga orang. Yang penting kesegaran tahap tertinggi!

    Saya memang amat suka makan,  setelah kenyang makan sea food, menyambung makan pencuci mulut di hotel penginapan iaitu Hotel Promenade.

    Paling terbaik kami boleh mencuba makanan tersebut sebelum membelinya.


    Inilah wajah team saya yang kuat makan.

    Dim sum . Jika anda ikut saya mesti akan kuat makan, ‘semua ditanggung halal’ ! ..sampai Kak Naza (bukan nama sebenar) cakap ‘perut buncit lepas makan sampai susah nak rukuk sembahyang’. Kelakar sungguh…

    CuteCarry disini untuk mengendalikan kursus untuk Excellence Momentum High Performance Secretary, Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang telah diadakan di Hotel Promenade, Kota Kinabalu.

    Skin care & make up session by Naza Sentuhan Derina. Make up artist yg amat berpengalaman.

     

    Terima kasih kepada semua….anda semua memang awesome. Kursus telah diadakan dalam keadaan santai tetapi penuh dengan maklumat dan menepati modul yang telah ditetapkan. Mereka juga berkata pada tahun depan hendak CuteCarry lagi!!!!

    Thank you, thank you and thank you.

    Ingin menganjurkan kursus ditempat anda? Kepakaran kami adalah didalam bidang IMEJ, Ketrampilan, komunikasi, protokol, etiket, penganjuran majlis, motivasi, 5s dan bidang-bidang yang berkaitan. Modul kursus boleh diubah mengikut keperluan urusetia

    Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

    Maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

     Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

    Senarai pelanggan sila klik disini.

    Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

     Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

    Tawaran Istimewa bersama CuteCarry untuk kursus 2015

    Jika nilai harga perkhidmatan terkumpul organisasi anda bersama Syarikat CuteCarry dalam tempoh bermula 1 Januari 2015 sehingga 30 Disember 2015:-
    i. melebihi RM20,000, organisasi anda layak mendapat kursus SETENGAH HARI PERCUMA

    ii. melebihi RM30,000 organisasi anda layak mendapat kursus SEHARI PERCUMA

     

     

     

     
  • Tips untuk slim dan kempiskan perut daripada Rozita Che Wan

    Rahsia ini telah pun disahkan oleh tuan punya bentuk badan hourglass iaitu Rozita Che Wan. Tips untuk beliau mempunyai badan yang slim walaupun telah mempunyai anak dan umur meningkat ialah senaman sit up.

    SIT UP 400 kali sehari!!!

     

    SILA TONTON VIDEO DIBAWAH

    YouTube Preview Image

    CuteCarry pernah dengar berkenaan dengan rejim 400 kali sehari Che Ta tetapi ingatkan ia hanyalah sekadar ‘rumours’. Che Ta juga tidak memakai korset. Ada diantara yang tidak percaya tetapi rasanya tidak mustahil.

    CuteCarry ada kawan-kawan yang telah melahirkan anak tetapi badan tetap maintain. Kalah anak dara badan ataupun mereka yang belum beranak. Rahsia mereka adalah menjaga pemakanan dan juga bersenam. CuteCarry pun rasa bersemangat bila tengok diaorang bersenam. RASA MALU PUN ADA TENGOK DETERMINATION DAN KERAJINAN MEREKA. Kaki kecil, perut nipis dengan wajah cantik. Corset pun diaorang pakai tetapi untuk mengekal bentuk badan.

    Bukannya mudah untuk mendapat bentuk badan yang diingini.
    Ramai perempuan yang CuteCarry KENALI mengeluh badan naik dan berasa gemuk dan ingin mendapat bentuk badan kurus tetapi nasi dihadap sepinggan penuh atau lebih, mee goreng berminyak disapu habis,pizza s LARGE boleh habis, durian crepe-pavlova-cheese cake-ice cream-coklat memang pantang nampak, teh atau nescafe tarik setiap hari minum! Bersenam memang jauh sekali daripada gaya hidup mereka.

    CuteCarry hendak nasihat lebih-lebih pun takut nanti mereka terasa. Bila tengok diaorang makan, seriously I’m quite surprised and scared. Takut tentang penyakit yang mungkin akan menimpa mereka.

    CuteCarry hanya diam (diam lebih baik) dan hanya mampu tengok punggung mereka besar bak kuali buat rendang dan perut berlipat-lipat. Kalau diaorang pakai corset pun dengan perut berlipat macam tayar lori pecah, memang nampak macam balutan buah cempedak diluar pagar. I wonder how the ladies can cope dengan persekitaran dan current lifestyle.

    One more time: I will keep my mouth shut… diaorang sudah boleh berfikir dengan sendiri, siapalah CuteCarry hendak nasihat lebih-lebih.

    Badan CuteCarry pun TAKLAH MACHO atau ada six pack (one pack adalah!!!). Tetapi at least I try to watch what I eat dan bersenam. Ia bukan hanya untuk kurus tetapi untuk kesihatan. Dah tua-tua ni memang kena bersenam,kalau tak badan akan berasa lesu dan tidak bersemangat!

    Seperti Che ta cakap: “Kepada wanita-wanit semua, kalau hendak cantik kena rajin!”

     
  • Sambal tumis ikan bilis terung belanda untuk berbuka

    Juadah ini tidak terdapat di Holland, samada di Amsterdam atau Keukenhof atau mana-mana tempat di negara paling rata dan cantik di Eropah tu. ia hanya terdapat di Malaysia.

    YouTube Preview ImageHidangan ini CuteCarry beli ketika berada di Pasar Ramadan Chandan Puteri, Kuala Kangsar, Perak. Berzaman rasanya tidak makan terung belanda.

    Jika CuteCarry katakan namanya terung belanda, ada kawan CuteCarry namakan ia terung pipit atau terung berembang dan berbeza berdasarkan tempat. Jika di kampung CuteCarry, ia dinamakan terung belanda, jika di kawasan sekitar Kelantan, ia dipanggil terung berembang.

    Mungkin ada diantara kita yang tidak berkesempatan untuk makan terung belanda. Ia agak susah untuk didapati terutamanya di restoran sekitar KL, antaranya ialah Restoran Rebung di Bangsar. Hidangan terung belanda ini boleh dimakan bersama nasi, sambal ataupun tempoyak.
    Makan-makan sambal tumis terung belanda ni, teringat zaman CuteCarry di Holland (makan masakan kampung tetapi teringat Keukenhof -over tak?)

    Enjoy my video ketika bershopping sambal tumis terung belanda di Bazar Ramadan Chandan Puteri, Kuala Kangsar.

     
  • Menjejaki Murtabak famous di bazar ramadan Kuala Kangsar

    Yeayyyy.. tahun ini adalah tahun gembira CuteCarry kerana dalam masa pertama kali dalam masa sepuluh tahun, CuteCarry berpeluang untuk berbuka puasa pada awal Ramadan bersama keluarga di kampung. Selama lebih sedekad CuteCarry terlalu sibuk dengan tugas dan peluang berbuka puasa hanya pada ketika hari-hari akhir ramadan.

    Jika di KL, jika hendak mengharapkan CuteCarry ke Bazar Ramadan, maknanya mungkin peluangnya agak tipis. Berlumba dengan masa yang amat terhad, kesesakan jalanraya dan juga pelbagai jenis kerja yang menunggu, penyelesaian ketika berbuka puasa ialah beli sahaja apa yang nampak di tepi jalan. Jika di KL juga, CuteCarry sibuk memenuhi undangan jemputan majlis berbuka puasa, kena hadir atas jemputan rakan-rakan atau disebabkan oleh perniagaan.
    Bazar Ramadan yang pertama dilawati pada tahun ini di kampung CuteCarry, Kuala Kangsar. Ada beberapa buah bazar ramadan di sini tetapi yang paling meriah ialah Bazar Ramadan di Arena Square, di tepi sungai Perak.

    Jom ikut CuteCarry berjalan disekitar bazar ini
    YouTube Preview Image

    Bazar Ramadan di sini telah wujud sejak mmmm…..as long as I can remember kut. Beberapa jenis peniaga juga telah wujud setelah sekian lama, antaranya ialah Murtabak Cik Mat. Ia sudah agak sinonim dengan bazar ramadan di sini dan oleh sebab itulah setiap kali kalau hendak membeli martabak ini mesti kena beratur. Jika pada hari yang amat sibuk, kena ambil nombor pulak, kalau ada kaunter, memang macam dekat bank.

     

    Sedap sangat ke martabak ini sampai beratur? Ia popular kerana branding, iaitu Cik Mat sudah bertapak di Kuala Kangsar sudah bertahun-tahun lamanya. Murtabaknya memang lembut, I can taste the slices (yes.. martabak pun ada layering ye, bukan sahaja baju ada layer) rempah secukup rasa. Terdapat dua jenis martabak iaitu ayam dan daging, tetapi jika makan bawang mendominasi rasa martabak. Tetapi jika tiada bawang tiada sedap juga kan. Kalau hendak merasa martabak kuale yang famous, sila lah ke Pasar Ramadan Kuale.. jika pada hari biasa boleh beli di pasar minggu di sekitar Kuala Kangsar. Harga RM4 sekeping.
    Apa lagi yang best di Pasar Ramadan Arena Square Kuale ni?


    Kuih lapis. Gerainya terletak di barisan tengah. Tiada label nak describe tapi kalau ke sana, penjualnya muka seperti cina (somebody told me she is chinese convert to muslim). MEMANG MARVELOUS kuih lapisnya. CuteCarry makan sekeping, terus puji, sekeping lagi..puji lagi. Sedapnya!!!! So belilah cepat.

    CuteCarry posing dengan satu cendol Lempor. FYI, Lempor adalah salah satu nama kawasan di kuale. Kat sini banyaklah makanan berdasarkan nama tempat!

    Sesudah membeli, inilah hasilnya

     
  • Brunch: Dim sum black charcoal bun di China Treasure, Sime Darby Convention Centre

    Black is beautiful atau once you go black you can never go back and this blackie sangat best!

    Dim sum charcoal bun di China Treasure Sime Darby Convention centre. Cutecarry memang biasa makan dim sum tetapi ia dalam kategori typical dim sum yang dihidangkan di hotel atau restoran. Ini adalah pertama kali makan dim sum yang berwarna hitam. Rupanya memang agak  pelik tetapi rasanya memang best. Inti didalamnya adalah seperti ada rasa telur masin atau butter (Im not sure!!) dan gabungan pelbagai lagi,tapi ia tidaklah terlalu masin atau manis.

    chee cheong fun,shrimp and chicken. CuteCarry biasa makan chee cheong fun yang kuahnya pekat sikit tetapi di sini ia agak cair.

    Dim sum disini ada pelbagai jenis,daripada kaki ayam sehinggalah kepada pau. Tetapi untuk merasa kelainannya, apa kata cuba dim sum yang anda jarang makan? nama dim sum mungkin tidak begitu familiar bagi mereka yang jarang merasa masakan ini, oleh itu rajinlah bertanya.Nanti teroder benda yang kita allergic ke..

    Harga? Sekitar Rm7 hingga berbelas ringgit satu hidangan.

    Persekitarannya dan rekaan dalam hotel ini boleh tahan, terletak di Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara. Parking pun tiada masalah walaupun pada hari Ahad.

    Waktu sesuai menikmati dim sum ini ketika waktu brunch, santai bersama rakan-rakan. Disini CuteCarry bersama my friend, Datin Azrene dan Teresa. Discuss sambil makan dim sum. Thank you Azrene!!

     

     
  • Cutefood: Roti Canai tampal melayu di Bentong

    Roti telur memang biasa kita makan tetapi kalau roti tampal? Cutecarry mula-mula ingat roti tampal tu macam rati naan yang ditampal dalam tempayan tetapi sebenarnya ialah roti telur yang cara pembuatan berlainan sikit.Telur digoreng atas kuali roti canai dan kemudian roti canai tersebut “ditampal” bersama telur. Telur berada didalam roti tetapi masih dalam bentuk telur goreng mata kerbau. Lebih kurang cam tu lah pembuatannya. CuteCarry tengok sekali lalu je macam dia buat.

    Roti canai man kedah ( rasaya orhang Kedah mai duduk Bentong) ini ialah roti canai melayu okeh itu lain sedikit daripada roti canai mamak terutamanya kari dan dhalnya. Ia kari melayu,tidak sepekat kari mamak dan rasanya sedikit mild. Tetap roti canainya amat lembut. Waktu makan terasa struktur lembut roti canai tersebut. Pilihan Cutecarry ialah banjir style campoq sambai tumih ikan bilis dan dengan teh tarik. Phewwwww!!!!!!

    Kejap ada kejap tiada! Bersalahlah kononnya!

    Cutecarry makan roti ini di Bentong ketika didalam perjalanan ke Fraser Hills ada grooming class untuk pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Gerai ini terletak di Jalan Tras,Bentong. Tidak tahu nak describe lokasi sebenar tetapi gerainya terletak berdekatan dengan Petronas. Jika anda dari pekan Bentong menghala ke Fraser Hills, ia akan terletak di sebelah kanan jalan..beberapa meter disebelah kiri jalan ialah Petronas. Well..I am so bad when it comes to jalan..kalau ke sana, bertanyalah ye!!

    Please like my fanpage FB CuteCarry

     
 
 
 
 
 
 

Enter your email here!

Get latest updates from CuteCarry