Antara soalan yang popular yang ditanya pada CuteCarry ketika keluar dengan rakan-rakan yang baru dikenali (or people who date me~ first date!) ialah “ok ke makan kat sini, tempat sini biasa-biasa je” ataupun “tempat ni tak class” atau yang paling teruk ialah

“sini makanan melayu, you ok ke?” (muka macam orang British kah? rasanya start hidup dah mula makan nasi!)

Don’t judge me by the way I act. I can eat anything and everywhere, as long as it is acceptably clean. Did I just said ‘acceptably’?

Who can resist the ikan bakar at Pasar Filipina even the clean rate is only acceptable? forget about the clean and hygienic issue, here comes CuteCarry having the fresh sea food, you can’t get any fresher than this, believe me!

I went there for two consecutive nights! Tetapi sebelum datang, petang tu berlari di atas treadmill kat gym hotel!

First nite: Wearing my ‘overused’ checked shirt with Dolce and Gabbana sling. My friend said it is so not ‘right’ to carry your Dolce here but I only bring one bag and it is for me to carry my cam and stuff. So no choice lah.

Second nite: Right after BBQ party, I went to more authentic BBQ here. It is chilled night so I opt for my watercolour print jacket.

Makanan di gerai sekitar Pasar Filipina ini bukanlah tempat yang romantik tempat berasap disebabkan kenyakannya dimasak disitu, pelbagai manusia (you’ll never know what type you can find here) dan juga meja dan kerusi yang paling asas. Tetapi apakah gunanya ke seautu tempat tetapi hanya makan di hotel? Maaf ye, CuteCarry bukanlah peminat makanan hotel. Susah nak cari hotel yang sedap makanannya bila tiba kategori makanan pasar malam atau makanan jalanan.

Ikan-ikan disini juga harganya murah. Ikan dikira berdasarkan ekor dan bukannya kilo. Seekor ikan bermuka daripada RM5 sehingga RM40 lebih (yang paling besar, 5 orang makan pun tak habis). CuteCarry ambil macam-macam pun terkejut tengok harganya sebab terlalu murah.

Air asam dan cili.Boleh ambil banyak mana yang kita suka.

Sotong, 5 ekor tak salah kurang RM10.

You should rumpai laut, makan macam ulam!

Senang sangat nak kena Pasar Filipina, jika anda berada di Kota Kinabalu, dia berdekatan dengan Le Meridien. Jika di KK, kalau tak ke sini, memang tidak sah!

Comments

comments

 

Tags: , , ,