home Food Cutefood: Roti Canai tampal melayu di Bentong

Cutefood: Roti Canai tampal melayu di Bentong

Roti telur memang biasa kita makan tetapi kalau roti tampal? Cutecarry mula-mula ingat roti tampal tu macam rati naan yang ditampal dalam tempayan tetapi sebenarnya ialah roti telur yang cara pembuatan berlainan sikit.Telur digoreng atas kuali roti canai dan kemudian roti canai tersebut “ditampal” bersama telur. Telur berada didalam roti tetapi masih dalam bentuk telur goreng mata kerbau. Lebih kurang cam tu lah pembuatannya. CuteCarry tengok sekali lalu je macam dia buat.

Roti canai man kedah ( rasaya orhang Kedah mai duduk Bentong) ini ialah roti canai melayu okeh itu lain sedikit daripada roti canai mamak terutamanya kari dan dhalnya. Ia kari melayu,tidak sepekat kari mamak dan rasanya sedikit mild. Tetap roti canainya amat lembut. Waktu makan terasa struktur lembut roti canai tersebut. Pilihan Cutecarry ialah banjir style campoq sambai tumih ikan bilis dan dengan teh tarik. Phewwwww!!!!!!

Kejap ada kejap tiada! Bersalahlah kononnya!

Cutecarry makan roti ini di Bentong ketika didalam perjalanan ke Fraser Hills ada grooming class untuk pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Gerai ini terletak di Jalan Tras,Bentong. Tidak tahu nak describe lokasi sebenar tetapi gerainya terletak berdekatan dengan Petronas. Jika anda dari pekan Bentong menghala ke Fraser Hills, ia akan terletak di sebelah kanan jalan..beberapa meter disebelah kiri jalan ialah Petronas. Well..I am so bad when it comes to jalan..kalau ke sana, bertanyalah ye!!

Please like my fanpage FB CuteCarry

Comments

comments

Leave a Reply