Dah Mandi Berkali-kali Pun Badan Still Berbau, Stressnyaa!!

“Kenapa aku naik lift orang kat dalam lift tu tutup hidung? Badan aku berbau ke? Rasanya, betul lah badan aku berbau. Macam mana nak buat ni? Aku dah sapu deodorant pun masih tak hilang lagi baunya. Dah lah sekejap lagi aku nak kena jumpa klien malu lah kalau bau badan aku macam ni.”

Luahan salah seorang peserta kepada saya

Siapa di sini pernah mengalami masalah yang sama? Sila mengaku, cepat! Walaupun dah pakai deodorant dengan betul, tapi bau busuk masih melekat. Kenapa ye?  

Jadi jomlah baca tips daripada CuteCarry tentang punca bau badan dan bagaimana nak hilangkan bau hapak.

Punca Bau ‘Hapak’.

  1. Alamak, Baju Tak Sempat Nak Basuh !
  • Perasan tak, punca bau busuk juga disebabkan daripada  penjagaan kebersihan pakaian kita sendiri?
  • Dinasihatkan anda tidak sering mengulangi pakaian yang sama, terutamanya pakaian dalam.  Ada ke orang yang tak berpeluh sepanjang hari?  
  • Kalau nak pakaian wangi semerbak macam pakai perfume setiap hari, saya mencadangkan anda mengunakan downy fabric softener beads untuk kekalkan bau wangi pada pakaian.
  • Cara pengunaan  downy fabric softener beads ialah ketika mengeringkan pakaian dalam mesin basuh, masukkan beberapa biji softener beads bagi mendapatkan bau pakaian yang wangi.  Tidak perlu masukkan terlalu banyak, okay!

2. Pakaian Lembab Pun Still Nak Pakai Ke?

  • Sebenarnya, pakaian yang tidak kering sepenuhnya di bawah cahaya matahari  punca pakaian bau hapak.
  • Kalau dah tahu baju tu lembab gosoklah dulu  dengan seterika.
  • Anda perlu meletakan tuala keatas pakaian dan barulah boleh mulakan seterika. Kenapa ye? Ia sebab tuala boleh menyerap kelembapan pada pakaian anda dan juga menyalurkan suhu panas ke pakaian anda.

3. Hati-Hati Si Penggemar Bawang

  • Cara pemakanan yang salah pun boleh jadi sebab bau badan hapak.
  • Untuk mengurangkan bau bawang anda digalakkan makan buah-buahan.

4. Gara-Gara Bau Rokok, Klien Lari

  • Alamak, kuatnya bau rokok melekat ! dah lah lepas ni nak jumpa klien. Habislah…
  • Dah tahu perokok tegar semburlah perfume sebelum nak jumpa client.
  • Dinasihatkan standby lah gula-gula untuk menghilangkan bau mulut busuk.

p/s : Jom order perfume CuteCarry yang harga mampu milik, halal lagi tahan lama. Tekan link di bawah okay!

http://shopee.com.my/cutecarry – shopee

https://bit.ly/2u4J6tn – senangpay