TIPS PENJAGAAN BIBIR

 

Setiap kali kita melihat wajah seseorang, bibir merupakan salah satu dari bahagian yang tidak terlepas pandang. sebenarnya penampilan bibir amat penting sekali terutamanya bagi wanita. Bibir yang mengelupas dan kering akan membuatkan seseorang itu nampak selekeh atau tidak sihat.

Tahukah anda bahawa bibir sebenarnya sangat sensitif dan pelukan penjagaan yang sempurna? Lapisan bibir sangat nipis dan sensitif kepada cahaya matahari, bahan kimia, dan juga bahan-bahan lain yang mungkin terdapat dalam makanan atau minuman. 

Oleh itu elakkanlah dari memakai kosmetik yang mengandungi telalu banyak plumbum atau merokok yang boleh memberi kesan yang tidak baik untuk bibir anda.

Untuk memastikan bibir anda sentiasa sihat dan menarik, lakukanlah penjagaan seperti berikut :

Bakteria yang terkumpul pada gigi boleh juga tertumpu pada bibir melalui air liur. Seandainya bibir anda luka, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan melalui bahagian yang luka itu.

 

Tabiat ini haruslah dihentikan segera! Walaupun ia mampu menampakkan bibir basah, tetapi air liur sebenarnya mengandungi enzim pencernaan yang boleh merosakkan lapisan bibir dan membuatkannya menjadi lebih kering.

 

Dehidrasi mampu menyebabkan bibir anda menjadi kering. Justeru, pengambilan air yang banyak sangat penting.

 

Bersihkan bibir anda setiap kali hendak mandi dan sebelum tidur. Pastikan sisa-sisa kosmetik dibesrsihkan dengan sempurna dari bibir anda setiap kali sebelum tidur.

 

LIKE jika suka, SHARE jika bermanfaat! 

Banyak lagi tips:
http://buku.cutecarry.com/
Buku Gaya Untuk Berjaya.

RM50 plus delivery RM7 = RM57
Bank in CIMB 8007398059 CuteCarry Sdn Bhd dan watsapp details pada 019 337 6807
www.wasap.my/60193376807/bukucutecarry

Berminat mengendalikan kursus atau seminar di tempat anda hubungi 019 337 6807 atau 03 8940 6807

Layari http://www.cutecarry.com