KENAPA PERLU BAYAR CUKAI?

Meletus-letus dilaman sosial dan berita arus perdana berkenaan dengan kisah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).  Peniaga-peniaga dikenakan tindakan kerana tidak membayar cukai. Ada yang marah dan ada yang mengamuk. Persoalannya sekarang PERLUKAH hendak mengamuk kerana tidak bayar cukai?

JAWAPANNYA TIDAK PERLU MENGAMUK. Itu memmang kerja LHDN, sebarang warga Malaysia yang bertanggungjawab, tunaikan tanggungjawab mengikut prosedur yang betul.

Itu adalah jawapan yang saya berikan jika di berikan tanggungjawab mengendalikan seminar keusahawanan.

Peniaga perlu membayar cukai. Elakkan pemikiran bahawa cukai merugikan dan membebankan. Cukai penting untuk perkembangan perniagaan. Perniagaan yang bermula secara kecil-kecilan insyallah akan berkembang. Pemillik perniagaan mula mampu untuk membeli aset seperti rumah dan kereta. Harga aset berharga ratusan ribu dan pinjaman bank diperlukan untuk pembelian. Bank akan meminta dokumen untuk kelulusan dan antaranya ialah penyata cukai syarikat. Jika tidak membayar cukai, penyata tersebut tidak wujud. Jika tiada penyata, bank akan membuat kesimpulan syarikat tidak membuat keuntungan dan seterusnya pinjaman tidak diluluskan.

Beli ‘cash’? Ohh… lagi lah semua akan tahu anda banyak duit tetapi elak bayar cukai.

Senario diatas adalah cerita mudah berkenaan pentingnya membayar cukai. Sebenarnya banyak lagi faedah. Jangan rasa rugi bila membayar cukai. Bayar dan faedahnya akan kelihatan pada masa hadapan.

CuteCarry telah ditugaskan untuk mengendalikan seminar ‘KETERAMPILAN DAN PENINGKATAN PERSONALITI’ untuk LHDN CAWANGAN IPOH. Seminar ini dihadiri oleh kakitangan ‘front liner’ / kaunter dan yang terlibat secara langsung dengan pelanggan dari cawangan Ipoh dan daerah lain. Pelbagai cerita telah didengar daripada peserta yang hadir. Ada yang elok dan ada yang kurang enak didengar. Pesanan saya itu adalah perkara biasa kerana pelanggan yang datang dikehendaki membayar cukai. Mereka mengeluarkan wang dan wujud perasaan kurang senang. Cara paling mudah ialah dengan melemparkan kemarahan kepada kakitangan kaunter. Walaubagaimanapun, seorang kakitangan profesional tidak mudah melenting. Situasi perlu dikendalikan dengan cara yang memberi kemenangan kepada kedua-dua pihak. Kerja dapat dilaksanakan dan pelanggan berpuas hati. Jika mereka masih tidak berpuas hati, sekurang-kurangnya mereka tahu apa yang terjadi.

CuteCarry  pengalaman menjadi ‘mystery shopper’ untuk McDonalds. Syarikat tersebut mempunyai Standard Operating Procedure (SOP) yang baik. Antaranya ialah cara menaikkan jualan. Jika anda ingin membeli makanan yang mempunyai beberapa saiz, mereka anda terus mencadangan saiz besar. Pelanggan selalunya akan tertarik dengan apa yang dicadangkan.

Tatacara mudah ialah:-

  1. Ucapan selamat
  2. Tanya apa yang boleh dibantu. Maklumkan berkenaan perkhidmatan terbaru (jika ada)
  3. Jika pelanggan hendak membayar cukai dan bayaran boleh dibuat secara sebahagian atau semua, terus tanya pelanggan adakah beliau ingin menjelaskan keseluruhan pembayaran cukai.
  4. Cuba yakinkan faedah bayar cukai secara keseluruhan.
  5. Jika pelanggan enggan, tidak mengapa, teruskan kepada proses.
  6. Tanya jika apa-apa lagi perkhidmatan lain yang diperlukan.
  7. Ulang kembali perkhidmatan yang diberikan (termasuk bayaran yang dibuat)
  8. Ucap terima kasih.

CuteCarry juga berkongsi berkenaan A-Z Customer Service bersama peserta. Ia adalah sinopsis tentang prinsip dan layanan pelanggan.

Alhamdulillah maklumbalas positif diterima.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iAmXT2joxcA[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iAmXT2joxcA[/youtube]

Berminat mendapatkan perkhidmatan CuteCarry?

Modul dan bajet boleh disesuaikan mengikut keperluan anda.

KAMI PASTI KURSUS INI TIDAK AKAN MENGANTUK DAN PENUH MANFAAT.

Sila klik disini. atau hubungi 019 337 6807   atau 019 329 0397

Testimoni peserta yang pernah hadir kursus CuteCarry klik sini.