Pesanan untuk adik-adik yang bakal bekerja… jangan tunjuk pandai!

Saya telah di jemput untuk memberi ceramah berkenaan IMEJ untuk sekumpulan adik-adik cemerlang. Mereka adalah yang terpilih untuk berkhidmat di agensi-agensi kerajaan sebaik sahaja menamatkan pengajian di universiti.
Tetapi didalam ceramah tersebut diselit pelbagai pesanan untuk adik-adik yang bakal bekerja ini.

 

C for CuteCarry…. bersama dengan semua adik-adik yang pintar ini… tapi yang kat depan tu bukan pelajar ye! :p

 

Antaranya ialah:-
i. Be humble. No matter what, be humble.
Anda mungkin lulusan universiti CGPA 4.00 dan kerani anda hanya lepasan SPM tetapi ilmu kerani tersebut lebih banyak daripada anda. Pengalaman kerja lebih berharga daripada pengalaman 5 atau 6 tahun di unviversiti

ii. Jangan mudah terpengaruh.
Politik pejabat sama ‘tricky’ nya dengan politik tanahair. Jangan cepat percaya jika ada rakan kerja lama yang memburukkan rakan lain depan anda. Anda tidak biasa lagi dengan keadaan pejabat.
iii. You’re NOT an expert. You’ll become one on your 3rd or your 10th year in the office (if you lucky) but not during your first year. Belajar dan terus belajar.

iv. Jangan tunjuk pandai.
Walaupun anda rasa anda betul, ada cara untuk meluahkan pendapat anda. Jangan malukan bos atau rakan sepejabat yang telah lama bekerja dengan membetulkan kesalahan mereka di khalayak ramai.

v. Out from comfort zone.
Universiti memang hebat, tetapi jika kerja di government sector yang workload nya seperti gunung, be cool. Pengalaman saya sebagai bekas penjawat awam kerja di tempat yang terlalu banyak kerja. Terlalu selalu balik pukul 3 pagi kadang kala kerja mula jam 6.30am.

 

Ingin menganjurkan kursus ditempat anda? Kepakaran kami adalah didalam bidang IMEJ, Ketrampilan, komunikasi, protokol, etiket, penganjuran majlis, motivasi, 5s dan bidang-bidang yang berkaitan. Modul kursus boleh diubah mengikut keperluan urusetia.

Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

Maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

 Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

Senarai pelanggan sila klik disini.

Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

 Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

Tawaran Istimewa bersama CuteCarry untuk kursus 2015

Jika nilai harga perkhidmatan terkumpul organisasi anda bersama Syarikat CuteCarry dalam tempoh bermula 1 Januari 2015 sehingga 30 Disember 2015:-
i. melebihi RM20,000, organisasi anda layak mendapat kursus SETENGAH HARI PERCUMA

ii. melebihi RM30,000 organisasi anda layak mendapat kursus SEHARI PERCUMA