Teknik jawab soalan temuduga [Kursus bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) ]

Keluhan demi keluhan didengari daripada pemegang lulusan diploma atau ijazah kerana telah berpuluh kali menghadiri temuduga tapi gagal mendapat apa-apa pekerjaan. Keluhan ini kadang kala  disertai dengan tuduhan seperti ‘ada orang dalam’ atau macam-macam cemuhan.  Tetapi ada juga yang telah berkali-kali bertukar kerja kerana gaji yang lebih menarik dan kelihatan sangat senang orang itu mendapat kerja.

Jangan mudah salahkan keadaan sekeliling, kadang kala kita kena kaji apakah kesilapan kita. Antara kelemahan calon temuduga ialah teknik menjawab soalan.

Keyakinan dan kematangan.

Perkara utama ialah calon kena yakin tentang bagaimana menjawab soalan. Jika dia sendiri tidak yakin, bagaimana bakal majikan hendak yakin untuk mengambil calon itu untuk bekerja?

Keyakinan boleh dibentuk dengan menambahkan pengetahuan. Let me tell you boys and girls.. you can’t get the knowledge that you want only from your social media platform such as facebook or instagram. Read from other sources, books and magazines are like so not yesterday!

Book and magazine. It may sounds conventional but it will almost  surely book you into the office desk.

Tambah pengentahuan seperti daripada buku ilmiah. Baca apa-apa yang berkaitan dengan bidang kita atau bidang-bidang yang berkaitan dengan kerjaya yang dipohon. Jika asyik baca novel ‘jiwang’, ketika hendak menjawab soalan pun nanti akan keluar jawapan ‘jiwang’. Anda perlu tahu membezakan apa itu ‘blue ocean strategy vs red ocean strategy’ atau teori-teori daripada tokoh pengurusan terkenal jika ingin menjawat jawatan dalam bidang profesional.

Jika berminat membaca majalah, pelbagaikan kategori majalah kepada majalah profesional yang mengandungi pandangan daripada pengamal dalam industri yang anda ingin ceburi.

Akhbar terlalu membosankan? Mungkin ya atau mungkin tidak. Jika anda berpeluang membaca akhbar samada konvensional atau online, bacalah artikel yang mampu membuatkan anda berfikir.

Jangan bataskan pengetahuan anda hanya melalui buku-buku  atau nota untuk kuliah sahaja.

Jika menonton, apa kata ubah sedikit pemikiran dan menonton dokumentari. Ia akan membuka minda anda ke arah yang lebih matang.

Perkara diatas adalah antara yang telah dikongsikan bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP). Kebanyakan mereka adalah pelajar tahun akhir yang akan menempuh detik-detik temuduga. Teringat zaman-zaman CuteCarry study dulu, cuma pada zaman dahulu CuteCarry bukan ada apa-apa pangkat atau menanggotai apa-apa persatuan atau perwakilan. CuteCarry sibuk ke fashion show selepas kuliah!

Thank you guys. It is such a great, great moment.  Kursus diadakan selama dua hari dan ia adalah termasuk unsur-unsur IMAGE- ABC- Appearance, Behaviour, Communication. Sesi lengkap menerangkan berkenaan penampilan, cara-cara berkomunikasi sehinggalah kepada cara makan dimajlis makan malam rasmi (fine dining)  dan simulasi temuduga.

Berminat menganjurkan kursus  ditempat anda?

Hubungi  talian 0193290397 atau 0194432763 (Hidayah Pembantu kepada CuteCarry)

maklumat lanjut  training@cutecarry.com atau  cutecarry@yahoo.com

 

Maklumat berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan, sila klik disini

Senarai pelanggan sila klik disini.

Maklumat mengenai pemilik dan pelatih/trainer sila klik disini 

 Instagram sila click CuteCarry dan fanpage FB sila click CuteCarry

 

Fabulous, terbaik dan sebagainya Testimoni yang diperolehi melalui laman media sosial. Terima kasih!

 

 

 

Kursus dibuat di Hotel Vistana KL selama dua hari. Nice hotel, great refurbishment. Kelemahan Hotel Vistana KL ialah tiada “room service” utk saya memesan makanan. Ia agak menyusahkan bagi saya yang jenis check in hotel dan terus malas nak keluar. Terpaksa pakai baju bersiap bagai utk turun ke lobi hotel utk membeli makanan. Nasib baik chicken sandwich with vege sangat terbaik!!!