BISKUT TANAH DI HAITI, APA MAKANAN KITA HARI INI?

 
Dah makan ke uols semua? Kalau kita jenguk ke dapur, mesti ada lauk atau apa-apa yang boleh dimakankan. Buka peti ais penuh makanan dan sebenarnya tak sempat lapar perut tu, sentiasa berisi!

Kalau tak masak sekalipun, kita boleh keluar dan odder makanankan?. Pernah terfikir tak, masalah disesetengah negara miskin yang tiada makanan langsung dari hari ke hari.

Dan salah satu makanan ruji mereka adalah biskut. Dengar biskut tu macam sangat sedapkan, tapi biskut istimewa itu cumalah biskut dari tanah asli. Tak sanggup nak cerita, tapi sekurang-kurangnya kita semua akan sedikit rasa bersalah, kerana tabiat orang kita yang memang tidak mahu habiskan makanan dan suka membazir.

Cuba bayangkan, masyarakat dunia membuang makanan setiap tahun sebanyak 1,3 milion tan dan boleh mengenyangkan kira-kira 2 milion orang. Banyaknya…!

Di dunia ini ada kira-kira 842 juta orang yang hidup miskin dn kelaparan. Anggaran 1/4 bahagian dari makanan yang dibuang, cukup untuk mengenyangkan mereka semua yang sedang kelaparan.

Biskut tanah kering yang dimakan adalah makanan mereka setiap hari di Haiti. Untuk mengenyangkan perut mereka dan terasa “perut berisi” mereka akan makan biskut tersebut.

Setiap hari ibu-ibu disitu akan menguli biskut istimewa itu untuk dijual dan diberi makan kepada anak-anak mereka. Sedihnya..

Apalah khasiat yang ada di dalam sekeping biskut seperti itu ya? Hmm,, bahan yang diperbuat dari tanah biasa, dengan campuran garam dan minyak nabati.

Rasanya mungkin hambar bagi kita, tetapi bagi masyarakat di sana ianya enak sekali. Soo uols, fikirlah panjang jika tidak habis makan dan jika ada sisa makanan yang tidak dapat dihabiskan itu.

Tips:
-Sebaiknya minta pelayan kedai bungkuskan makanan lebihan yang tidak dapat dihabiskan atau kita sediakan siap-siap bekas makanan khas dari rumah. Apa lagi, tapau bawa baliklah baki makanan tu.

-Terpulanglah samada kita boleh sambung makan dirumah, atau beri makanan itu kepada haiwan jalanan. Jangan malu, kerana kita melakukan tindakan yang betul!

Jadikan tabiat itu sebagai contoh yang baik pada manusia lain & masyarakat akan terbiasa. Jika tiada perubahan dari sesebuah negara, mulakan dengan seorang manusia. Ok-ok?

————————–

PANDUAN ILMU GAYA DAN IMEJ

Buku Gaya Untuk Berjaya

Home


RM50
Postage : RM7
Jumlah: RM57

‭8600667554‬ CIMB
CUTECARRY
Sertakan:
Nama
Alamat

http://www.wasap.my/60193376807/bukucutecarry

————————————–

Untuk sebarang pertanyaan & jemputan mengendalikan seminar.

CALL & WHATSAPP:
‭019 337 6807‬
019 329 0397
‭03 8940 6807‬

HUBUNGI:
training@cutecarry.com  atau cutecarry@yahoo.com

ILMU PERCUMA:

Training

Home