SEJARAH JEANS SUATU KETIKA DULU

Kredit Gambar: truefitdenim.com

Siapa yang tak pernah pakai jeans tu kategori pelik kut. Ehh over ke statement ni?

Mungkin tidak pelik jika anda lahir sebelum tahun 1960. Bermakna jenis old school dan tidak akan pakai jeans.
Tapi uols tahu ke sejarah jeans?

Sejarahnya dah lama tau, bermula pada tahun 1600 yang popular di Eropah. Nama denim diambil dari bandar kelahiran seluar jeans tersebut ( de nimes ) dari semperna nama disebuah bandar iaitu Dimes Perancis.

Kredit: liveabout.com

Kain denim dipilih menggunakan warna biru gelap kerana tidak mudah kotor akibat melakukan kerja-kerja berat yang dilakukan.

Design dan kualiti jeans pada zaman dahulu, tidak sama dengan jeans moden pada zaman sekarang.

Jeans pertama yang direka oleh 2 orang lelaki, tukang jahit bernama Jacob Davis dan seorang peniaga bernama Levi Strauss. Melihat lebih banyak lombong emas yang dibuka disekitar California, mereka telah mencipta idea menjual seluar jeans yang tahan lasak kepada pekerja-pekerja lombong tersebut.

Kredit: levistrauss.com

Sekitar tahun 1849, mereka yang memakai jeans adalah golongan bawahan yang melakukan kerja-kerja 3D, dirty, dangerous dan demeaning.

Dahulunya jeans digunakan untuk pekerja buruh kasar, pelombng kerana material yang keras, tahan lasak dan tahan lama.

Kredit: updated trends

Warna jeans biru dicelup dengan pewarna berwarna indigo.

Purata penduduk Amerika memiliki 7 helai seluar jeans. Rakyat Malaysia tiada statistik pulak.

Seluar jeans biru di Sepanyol juga dipanggil sebagai seluar ( vakueros ) koboi atau tejanos ( Texans ).

Setiap jeans ada poket kecil kan kat bahagian atas poket besar. Ia bukan untuk simpan syiling tau uols. Ia tempat menyimpan bijih emas memudahkan pelombong menyimpan hasil pencarian bijih emas. Orang dulu simpan emas situlah.

Kredit: blog.umc.ac.id

Berapa helai seluar jeans yang anda miliki sekarang? Pilihan jeans juga boleh di dapati dibutik Levis dan jika ada peminat bundle boleh milikinya juga disana, harga pun jauh lebih murahkan!

————————–

PANDUAN ILMU GAYA DAN IMEJ

Buku Gaya Untuk Berjaya

Home


RM50
Postage : RM7
Jumlah: RM57

‭8600667554‬ CIMB
CUTECARRY
Sertakan:
Nama
Alamat

http://www.wasap.my/60193376807/bukucutecarry

————————————–

Untuk sebarang pertanyaan & jemputan mengendalikan seminar.

CALL & WHATSAPP:
‭019 337 6807‬
019 329 0397
‭03 8940 6807‬

HUBUNGI:
training@cutecarry.com  atau cutecarry@yahoo.com

ILMU PERCUMA:

Training

Home