Penjawat awam wanita BOLEH memakai seluar!

Akhirnya, setelah sekian lamanya… kakitangan wanita dibenarkan memakai SELUAR untuk ke tempat kerja. Mungkin ada yang terkejut dengan kenyataan ini tetapi yes.. itulah yang terdapat didalam pekeliling kerajaan. Jika anda ada lihat kakitangan wanita yang memakai seluar,bermakna ketua jabatan atau ketua setiausaha memberi kebenaran khas!

Kenapa CuteCarry tahu sangat berkenaan perkara ini? Ia disebabkan oleh CuteCarry banyak mengendalikan talk di organisasi kerajaan dan ramai kakitangan wanita yang mengeluh sebab tidak boleh memakai seluar. So, girls..now you can wear pants, wear it right!
Ini adalah gambara daripada Pekeliling Bil 9 Tahun 2013

1


Ini adalah gambar 3 piece (3 piece- iaitu seluar, coat, kemeja daripada pekeliling tersebut. It is called pants suit ataupun trouser suit. Pants suit melibatkan warna dan corak yang sama antara baju dan seluar ataupun seharmoni-bermakna ada koordinasi diantara baju dan blazer/coat.

CuteCarry nasihatkan supaya pakai 2 buttons (it is kinda in now), 3 buttons macam dah sedikit ketinggalan zaman dan a single button is kinda casual. Oh..be careful with the double breasted!

Tips: Kalau anda bertudung nak jimat pakai suit cam ni, gantikan kemeja dalam tu dengan round neck top or blouse. Bayangkan jika anda gayakan tudung di luar dan kolar terkeluar seperti itu, mesti ada kesan pada tudung dan seterusnya nampak tidak kemas. Jika anda masukkan tudung, kemungkinan nampak seperti tiada tengkuk terutamanya untuk orang berisi atau tengkuk pendek, you’ll end up looking like… so gemuk, like adding 3 kilos di bahagian atas!!

The above pants suit looks so 1990s and probably jika tersalah pakai, nampak macam uniform pekerja hotel pula. So girls, jika berminat nak memakai cutting ni, be careful!!

TERIMA KASIH KEPADA PIHAK YANG TERLIBAT KERANA MENGELUARKAN PEKELILING INI. IA MENUNJUKKAN YANG ANDA SENTIASA BERSEDIA UNTUK BERUBAH, TERMASUK DIDALAM FESYEN!!

CuteCarry wearing black suit, masa bagi talk dekat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.. tq abang-abang bomba bagi pinjam props segala!!!

Sebenarnya BANYAK lagi tips untuk anda penjawat awam wanita memakai suit. Jika berminat untuk mendapatkan perkhidmatan CuteCarry terutamanya mengendalikan kursus di jabatan kerajaan, bolehlah anda
menghubungi 019-3290397 atau email cutecarry@yahoo.com atau click here untuk kursus-kursus yang ditawarkan.

Senarai jabatan kerajaan dan swasta yang pernah mendapatkan khidmat CuteCarry, click disini!