home Men Fashion, Motivation, Training BUKAN SEMUA GEN Y TERUK

BUKAN SEMUA GEN Y TERUK

Gen Y atau millenial selalu disalahkan dengan macam-macam isu daripada kurang ajar sehinggalah malas. Saya pun ada pengalaman berhadapan dengan Gen Y yang panggil saya ‘bro’ ketika sesi temuduga. Senang-senang je dia address bos yang akan bayar gaji dia ni bro!

Umur Gen Y kini adalah sekitar 20an sehingga awal 30an. Muda belia ya.

Mula-mula saya agak hairan dengan cara komunikasi mereka. Saya pun pernah muda tetapi tidak pernah pun macam tu. Tetapi bila sudah berpuluh kali mengendalikan seminar untuk golongan muda ini, barulah saya faham.

Millenial berbeza dengan gen sebelumnya. Mereka membesar dengan komunikasi gajet. Hendak berkomunikasi dengan dewasa pun agak terhad sebab dewasa pun sibuk dengan gajet!
Oleh itu, panduan komunikasi diperolehi melalui telefon.

Someone need to tell them directly to their face on what to do.

Oleh itu, bila diberikan projek untuk mengendalikan seminar untuk pelajar universiti saya tahu apa nak cakap dan apa nak buat. Saya tukar cara persembahan. I basically be them. Gen Y tidak suka dipaksa. Mereka tidak faham bahasa kiasan. Kena cakap terus terang dan lengkap. Ramai Pegawai senior yang mengharapkan Gen Y faham sendiri atas sebab “common sense”. Malangnya ada Gen Y kurang faham common sense. Oleh itu arahan kena straigt and clear.

Urusan Gen Y kena ada fakta, bertulis dan bersebab. Jangan cepat melatah jika mereka tanya kenapa kena buat kerja lebih. Terangkan dengan betul dan sertakan contoh dan impak kerja yang dibuat.

Jangan tolak terus idea Gen Y. Buah fikiran mereka mungkin boleh diterima. Jangan jadi minda kejat.

Sebab itulah seminar saya memang tinggalkan kesan positif.  I understand them.

Winning Attires Seminar by Hafiz CuteCarry anjuran KPT dan UMP.
Congratss for the winner!

Terima kasih KPT dan UMP kerana menjemput Hafiz CuteCarry untuk mengendalikan seminar Winning Attires untuk wakil pelajar IPTA dan IPTS seluruh negara.
Best kan semua jumpa Hafiz CuteCarry.Best kan semua jumpa Hafiz CuteCarry. Best la mereka semua ni. Matang dan very active. Sincerely Im impressed.

Sampai ada yang nak kuruskan badan selepas ke seminar Winning Attires by Hafiz CuteCarry anjuran KPT dan UMP.

Dari segi penampilan sehingga cara makan di meja makan pun turut diajar!
Wakil UTHM dan UNIKL di hari kedua Winning Attire Seminar
Feedback from the participants

Temuduga atau IV zaman kini berbeza dengan dahulu. Salah satu cara yang popular sekarang ialah PENGUCAPAN AWAM atau PUBLIC SPEAKING.  Sebab inilah ramai yang kantoi.

Bersama Aspiring leaders

Saya bagi tips dan melatih anak-anak muda Kedah ini untuk menyampaikan pengucapan secara tenang dan berkesan. Antara tips saya ialah Jangan bagitahu kekurangan pada permulaan ucapan. Contohnya ‘saya tidak berapa mahir isu ini’, “ini pertama kali saya berdiri depan umum” dan lain-lain. Tidak perlu bagitau kelemahan diri. Biar orang lain adili.
Selain itu, imej diri juga penting. Semua anak muda ni kita groom bagi segak!
Terima kasih semua!
Public Speaking & Image Seminar by Hafiz CuteCarry for Aspiring Leadership Camp for Future Leaders Programme 2020 anjuran INSPIM..

To invite CuteCarry,
Dont hesitate to contact us at 0193376807 / 0389406807
Email to training@cutecarry.com
Please visit our website at cutecarry.com

cutecarry  #imageconsultant #perundingimej #pakarbentukbadan #konsultan #fashion #style #womenfashion #menfashion #etiquette #protokol #protocol #kursus #kursusimej #kursusprotokol #perundingimejbertauliah #perundingimejlelaki #certifiedconsultant #menfashion

Comments

comments