Eating etiquette: Buffet edition

Dah lama betul rasanya tak pergi buffet meriah semenjak PKP ni. Yela pada mulanya hotel atau restoran kebanyakannya limit kan pelanggan dan choice of food so saya pun tak jejak ke sana. Sekarang pula busy betul nak rancakkan balik bisnes. Rindu pula suasana buffet nanti nak telefon la sorang sorang rakan ajak reunion! Hahahah

Tapi apa yang saya perasan masa buffet ni, ada beberapa perkara yang saya tak berkenan. Boleh mengundang pembaziran dan sikap tamak haloba. Berikut merupakan tips etika semasa makan buffet:

  1. Jika hidangan jamuan berselerak / buffet, ambil makan sikit-sikit. Jangan ambil menimbun. Adab perlu jaga kerana makanan akan cukup.
  2. Tidak perlu aturan kena makan pembuka selera, hidangan utama dan sebagainya kerana cara makan orang Malaysia bukan sedemikian. Jika ada orang minta ikut aturan, jalan terus iaitu makan terus.
  3. Sup ayam dimakan bersama nasi bukan makan sebelum nasi.

Itu lah serba sedikit tips yang saya boleh kongsikan Nak tahu lebih lanjut, sila book CuteCarry untuk kursus protokol, etika, komunikasi, imej, dan sebagainya 😉